Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland maakt met hervormingen weg vrij voor nieuwe miljardensteun

  •  
22-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dijsselbloem300_28.jpg
Griekse regering krijgt twee miljard euro, is eerste deel van 86 miljard
Griekenland krijgt opnieuw een miljardenlening van de EU. Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën) laten weten. Als voorzitter van de Eurogroep leidt hij de gesprekken met Griekenland en concludeert nu dat alle benodigde hervormingen om weer een lening te krijgen nu zijn doorgevoerd.
Griekenland en de eurolanden kwamen afgelopen zomer tot een overeenkomst voor een derde leningenprogramma van 86 miljard euro voor de komende drie jaar. In ruil voor die financiële steun heeft Griekenland meer bezuinigingsmaatregelen genomen.
Maandag zal de eurogroep formeel akkoord gaan met het eerste deel van de lening van 2 miljard euro. Om dat geld te kunnen krijgen moest het bestuur bij de banken zijn aangepast en moesten er privatiseringen en hervormingen in de steigers staan.
Waar wordt het geld aan besteed? In totaal heeft Griekenland straks 258 miljard euro geleend. De Algemene Rekenkamer heeft kritiek op de onduidelijkheid van die besteding; het zou onvoldoende duidelijk zijn waar het geld terecht is gekomen. Alleen van 18 miljard euro is duidelijk dat het uitgekeerd is aan de Griekse banken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.