23

‘Griekenland moet opnieuw pensioenen korten’

Kosten pensioenen rijzen de pan uit voor de Griekse overheid

De pensioenen in Griekenland moeten drastisch worden gekort, ze vormen nu namelijk de grootste kostenpost voor de Griekse overheid en daar moet verandering in komen

Op dit moment is 17% van de uitgaven van de Griekse overheid bestemd voor de pensioenen. Deze kosten moeten worden verlaagd om de Griekse economie weer gezond te krijgen. Maar dit – een eventuele korting van de pensioenen – levert ook andere problemen op omdat de pensioenen niet alleen worden gebruikt om de Griekse ouderen een handje te helpen maar ook voor de directe omgeving van de gepensioneerden. Doordat de banen niet voor het oprapen liggen en de economie nog hapert besteden veel ouderen het pensioen niet alleen aan zichzelf, daardoor fungeren pensioenen inmiddels als ‘sociaal vangnet.’ 

Pensioenfondsen ongezond
Dat de pensioenen juist nog gekort moeten worden is niet vreemd. De werkloosheid in Griekenland groeit nog steeds en daardoor krijgen pensioenfondsen onvoldoende geld binnen om vervolgens uit te keren. Ook hebben de pensioenfondsen recentelijk nog een verlies van 28 miljoen dollar moeten incasseren. 

Ondanks dat het dus duidelijk is dat de kosten voor pensioenen moeten worden teruggebracht is het niet zeker of deze korting goed wordt gekeurd door het Hooggerechtshof van Griekenland. 

Oplossing van Syriza
De radicaal linkse partij Syriza heeft een plan bedacht waardoor pensioenfondsen wel voldoende inkomsten krijgen. Dit willen ze onder andere doen door geld weg te halen bij aannemerscontracten van de overheid en privatisering van bedrijven verder tegen te gaan. Op deze manier zouden de pensioenen voor de aankomende decennia gegarandeerd blijven. 

Maar deze oplossing wordt niet door iedereen goed ontvangen. Deze plannen zorgen niet voor een oplossing voor de groeiende werkloosheid en ook worden de Griekse schulden, door deze maatregelen, niet terugbetaald. Het is dus nog de vraag welke maatregelen en worden genomen om de kosten voor de Griekse overheid verder terug te dringen. 

CC foto: John D. Carnessiotis
Al Jazeera: Greece pressured to cut pensions further

Geef een reactie

Laatste reacties (23)