96

Griekenland pakt de draad weer op

ECB verhoogt noodsteun ... Banken zijn weer open: in ruil voor forse btw-verhoging mogen Grieken weer meer in één keer pinnen

Nadat de Griekse banken maar liefst drie weken gesloten waren, openen ze maandag weer hun deuren.

Griekenland probeert maandag de draad van het ‘gewone leven’ weer op te pakken. Na het Griekse referendum en een Europees akkoord is de noodsteun van de Europese Centrale Bank in werking getreden en kunnen de deuren van de banken weer geopend worden.

Wel gelden er nog beperkingen om te voorkomen dat de Grieken in een keer al hun spaargeld opnemen. De Grieken mogen nu maximaal 420 euro per week opnemen, met het verschil dat ze dit wel in een keer mogen opnemen. De afgelopen weken lag het maximum van 60 euro per dag.

BTW-verhoging
Toch is het niet alleen maar goed nieuws voor de Grieken, ze krijgen vanaf maandag ook te maken met een forse btw-verhoging. Was de btw, voor de noodsteun, nog 13 procent nu is dat 23 procent geworden. En dat voelen de Grieken in hun portemonnee want vooral levensmiddelen zoals vlees, vis, koffie, rijst en meel zijn fors duurder geworden, alsook het openbaar vervoer. De btw-verhoging is onderdeel van de afspraken van de internationale geldschieters.

NOS.nl: Banken in Griekenland weer open

Geef een reactie

Laatste reacties (96)