Laatste update 17:14
37

Griekenland trekt kilometerslang ‘ijzeren gordijn’ op aan grens met Turkije

Geen video>? Klik hier.

26 kilometer lang en vijf meter hoog wordt het nieuwe hek dat Griekenland neerzet op de grens net Turkije. Het is een uitbreiding van een al eerder geplaatst hek dat tien kilometer van de grens afsluit en loopt langs de oevers van de Evros rivier. De Griekse politie heeft geluidskanonnen geïnstalleerd die aanslaan als vluchtelingen de grens naderen. De sirenes zijn in staat zo’n lawaai te produceren dat ze niet alleen oorverdovend zijn maar ook lichamelijke pijn veroorzaken. Daarnaast worden camera’s langs de hele 180 kilometer lange Grieks-Turkse grens geïnstalleerd. Verder worden er 1200 grenswachten gerekruteerd die langs de grens zullen patrouilleren.

De bouw van het 63 miljoen euro kostende hek is een nieuwe stap in de steeds verder oplopende ruzies tussen Turkije en Griekenland. In februari stuurde Turkije tienduizenden vluchtelingen richting de grens om de Europese Unie onder druk te zetten. Ankara eiste dat de Europeanen de omstreden Turkse invasie in Syrisch gebied dat in handen is van Koerdische vrijheidsstrijders, zouden steunen. Griekse troepen wisten, in samenwerking met de Europese grensbewakingsautoriteit Frontex, te verhinderen dat vluchtelingen Europa konden bereiken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie prees de Griekse inzet.

De mensenrechtenorganisatie Forensic Architecture toont in een video hoe vluchtelingen aan deze grens van Europa mishandeld worden.

Pushbacks Across the Evros/Meriç River: Situated Testimony (Preview) from Forensic Architecture on Vimeo.

Turkije beschuldigt Griekenland er van illegaal vluchtelingen te deporteren naar Turks grondgebied. Griekenland ontkent dat.

De spanningen tussen beide landen lopen de laatste maanden steeds verder op en de vrees dat het tot een gewapend conflict tussen de twee NAVO-lidstaten komt groeit. Behalve over vluchtelingen ruziën de staten over gasboringen in betwist gebied en over de ontwikkelingen op Cyprus. In het noordelijk Turkssprekende deel daarvan is vorige week tot schrik van de Grieks-Cyprioten een bondgenoot van Erdogan aan de macht gekomen die niet van zins is het land te herenigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)