125

Griekenland wil 50 miljard steun

Griekenland komt in zijn nieuwste bezuinigingsvoorstel nu aan veel eisen van Europa tegemoet. Maar ondertussen klinkt de roep om een Grexit, in Europa, luider

Premier Tsipras heeft een nieuw bezuinigingsvoorstel gelanceerd waarin transportbedrijven en horecazaken meer btw gaan betalen. Ook willen de Grieken flink korten op pensioenen en defensie-uitgaven

In ruil voor deze bezuinigingen wil Griekenland de aankomende drie jaar 50 miljard aan noodsteun. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem ontving het voorstel van de Grieken donderdag, voor de deadline, van premier Tsipras. Ook zal het Griekse parlement de plannen van de premier steunen, liet regeringspartij Syriza al weten. 

Grexit
Ondertussen lijkt de steun, met name van burgers in Oost-Europa, voor de Grieken verder af te nemen. Uit een rondgang van de Volkskrant, blijkt dat bijvoorbeeld een meerderheid van de Duitsers voor een Grexit is. Pijnlijk voor Angela Merkel die zich binnen de EU heeft opgeworpen als beschermvrouwe van de Europese Unie en samenwerking. Ook inwoners van Slowakije en de Baltische Staten waaronder Litouwen hebben forse kritiek op de Grieken. De economieën van de Baltische staten en Slowakije gingen genadeloos onderuit tijdens de economische crisis van 2008, zij moesten toen verregaande bezuinigingen doorvoeren om hun economieën weer draaiende te krijgen.

Zaterdag zullen de ministers van Financiën de plannen bespreken. Komende zondag volgt vervolgens een speciale Europese top met de regeringsleiders waarbij de beslissing valt over de toekomst van het noodlijdende Griekenland.

De Volkskrant.nl: De roep om een Grexit klinkt steeds luider in Europa 
De Telegraaf.nl: Griekenland wil 50 miljard aan steun

Geef een reactie

Laatste reacties (125)