121

Griekenland zoekt geldschieters buiten EU

Griekse minister van Defensie Panos Kammenos: als Duitsland onverbiddelijk blijft en Europa wil opblazen, dan zoekt Griekenland andere bronnen

Griekenland kan altijd ergens anders financiële hulp vragen als het niet lukt om een nieuwe overeenkomst met de Europese Unie te sluiten, dat heeft de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos gezegd. Als mogelijke geldschieters wordt gedacht aan onder meer de Verenigde Staten en Rusland.

De verkiezingsoverwinning van Syriza heeft de relaties met de EU op scherp gezet. Als het aan de nieuwe regering van Alexis Tsipras ligt, gaat het strenge bezuinigingsbeleid, opgelegd door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, op de schop. Desalniettemin hoopt Griekenland op een overeenkomst met Europa. Kammenos:

We willen een deal met Europa, maar als er geen deal is en we merken dat de opstelling van Duitsland onverbiddelijk blijft en zo Europa wil opblazen, dan zijn we verplicht om over te gaan op plan B. En dat plan is geld halen bij andere bronnen. De Verenigde Staten, in het beste geval. Maar ook Rusland, China of een ander land zijn mogelijk.”

Of het echt zo’n vaart zal lopen is momenteel nog niet duidelijk, maar Europa staat allerminst te juichen om de plannen van Tsipras. EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei maandag nog:

Griekenland moet niet verwachten dat de sfeer zodanig veranderd is dat de eurozone onvoorwaardelijk zal buigen voor de nieuwe regering-Tsipras.

Cc-foto: dupontaignan

Geef een reactie

Laatste reacties (121)