5

‘Grieks boekhouden met het gevangeniswezen’

Nieuw plan Teeven om minder gevangenissen te sluiten valt niet in goede aarde

Staatssecretaris Fred Teeven wijkt af van zijn oorspronkelijke plannen om 26 gevangenissen te sluiten. Onder druk van de Tweede Kamer sluit hij er maar 19. Eerder besloot de staatssecretaris al af te zien van huisarrest als vervanging van een gevangenisstraf. Dat meldt NOS.

Het sluiten van minder gevangenissen betekent tegelijkertijd dat meer mensen hun banen kunnen behouden. In plaats van 3400 banen, verdwijnen er 2000. Voor de bezuinigingen betekent dit dat Teeven niet 340 miljoen euro, maar 271 miljoen euro kan bezuinigen.

Eerder maakte de staatssecretaris al bekend dat hij afziet van de elektronische enkelband als vervanging voor een gevangenisstraf. Hierdoor moeten automatisch ook meer gevangenissen open blijven.

Gevangenismedewerkers staan desondanks niet te juichen bij de plannen van Teeven. Sterker nog, ze zijn boos en teleurgesteld. Dat meldt Trouw. Teeven komt volgens vakbond Abvakabo FNV namelijk zijn belofte niet na.

Abvakabo bestuurder Frans Carbo:

Amper twee weken geleden beloofde Teeven nog veel meer gevangenissen open te houden. Die belofte kom hij niet na. Teeven gaat door met het afbreken van het gevangeniswezen. Hij bezuinigt nog steeds onverantwoord veel op veiligheid.

Jorick de Bruin, bestuurder van vakbond CNV Publieke Zaak wil dat de overheid snel een garantie geeft dat het vertrekkend gevangenispersoneel allemaal zal begeleiden naar een nieuwe baan. De Bruin:

Ik kijk ook naar de regionale spreiding. Het is positief dat de gevangenis in Norgerhaven open blijft. Noord-Nederland is een gebied met weinig werkgelegenheid. Ik vind het anderzijds zorgelijk dat de instelling Te Roer bij Roermond nu op het lijstje van sluitingen verschijnt. In Limburg heeft men het ook al zwaar.

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw verwijt de staatssecretaris aan “Grieks boekhouden” te doen. Schouw:

De staatssecretaris zat opeens met een gat van 69 miljoen euro door het niet invoeren van de enkelband in plaats van celstraf. Hij wil dit door middel van Grieks boekhouden dichten. Bijna 40 procent gaat ten koste van het budget van de politie.

NOS: Minder gevangenissen dicht
Trouw: ‘Personeel gevangenissen boos over plan’

Geef een reactie

Laatste reacties (5)