284

Grieks drama in coalitie

Theater of tegenstelling?... PVV fel gekant tegen Griekenland steun... Wilders verwijt VVD bangmakerij... Pechtold: 'Als je het er niet mee eens bent, trek dan stekker uit gedoogkabinet' ... Roemer loopt boos weg uit debat met Wilders vanwege beledigende uitspraak

Tijdens het verantwoordingsdebat in Den Haag heeft PVV-leider Geert Wilders hard uitgehaald naar VVD-fractievoorzitter Stef Blok. Wilders verwijt Blok bangmakerij en noemt de steun aan Griekenland weggegooid geld. De aanvaring in de Tweede Kamer is het eerste publieke fittie tussen de twee partijen.


Geert Wilders wil dat Nederland zijn steun aan Griekenland per direct stop zet. Ook wil hij het land het uit de eurozone zetten. Volgens Stef Blok is dat geen oplossing, omdat landen als Portugal en Spanje dan ook uit de eurozone moeten stappen en het einde zoek is. Wilders reageerde dinsdag als gestoken door een wesp:

Dit is pure bangmakerij. Bangmakerij van de Nederlandse bevolking die kant nog wal raakt, Wat u zegt is waar u bang voor bent dat gaat gebeuren. Wat ik zeg, zijn de feiten. De feiten zijn dat we opnieuw miljarden geven aan een land waarvan we zeker weten dat we het nooit terug zien […]  Mijn conclusie is dat u de belangen van de VVD-kiezer verkwanselt […] We hebben nu 16 miljard in allemaal landen gestopt die hun broek niet omhoog kunnen houden. U geeft nu opnieuw miljarden aan de Grieken. U bent onverantwoord bezig. En de VVD-kiezer zal dat niet waarderen.

Jeroen Wester, politiek redacteur van NRC, schrijft:

Niet eerder was het zó zichtbaar hoe de oplopende spanning rond Griekenland terugslaat op de relatie tussen het VVD/CDA-kabinet en gedoogpartner PVV.

D66-voorman Alexander Pechtold kreeg dezelfde verwijten van Wilders naar zijn hoofd geslingerd, waarop Pechtold aankaartte dat als Wilders de steun aan Griekenland echt zo onverteerbaar vindt, hij zijn gedoogsteun aan het kabinet maar moet opgeven:

Want als dit kabinet wel geld geeft, zijn het ook uw miljarden. Dan moet u de stekker eruit trekken.

Update 16.15

SP-fractieleider Emile Roemer is uit het verantwoordingsdebat weggelopen omdat hij de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders sterk beledigend vond. Wilders sprak over ‘islamitisch stemvee’ waarmee de PvdA zich zou hebben laten volstromen. Die uitspraak ging er bij Roemer niet in en deed hem besluiten niet meer verder te luisteren naar zijn verhaal door weg te lopen uit de plenaire zaal. Dat meldt Trouw.

Trouw:  VVD botst met Wilders over steun aan Griekenland

Geef een reactie

Laatste reacties (284)