15

Grieks parlement akkoord met nieuwe bezuinigingen

Update: Werkloosheid Griekenland gestegen naar 25,4 procent

Het meerderheid van het Griekse parlement is woensdagnacht akkoord gegaan met het bezuinigingspakket van premier Samaras. Dat betekent dat Griekenland nog eens extra 18,5 miljard euro gaag bezuinigingen om in aanmerking te komen voor een nieuwe noodlening van het Europese noodfonds.

De woede bij de Grieken is groot. Vanaf vanmiddag werd er al geprotesteerd. Betogers gooiden benzinebommen en stenen naar de politie die het geweld met ‘schokgranate’ en traangas beantwoordde.

Het debat in het parlement moest op een gegeven moment zelfs worden stilgelegd omdat medewerkers van het parlement het werk hadden neergelegd als protest tegen kortingen op hun salaris. Minister van Financiën Yannis Stournaras trok het voorstel uiteindelijk in waardoor het debat weer verder kon gaan.

Van de 11 miljoen Grieken leefden in 2010 2,3 miljoen in diepe armoede. Dat blijkt uit onderzoek van het Griekse bureau voor de statistiek Elstat. Volgens de cijfers wordt het verschil tussen arm en rijk in het land steeds groter. Het verschil is momenteel het grootste in Europa.

Het nieuwe bezuinigingsplan bestaan onder andere uit een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, versoepeling van het ontslagrecht, verhoging van belastingen en ingrepen in de pensioenen.

De week begon roerig in Griekenland. Veel sectoren hadden stakingen aangekondigd. Het openbaar vervoer lag voor een groot gedeelte stil, het vuilnis werd niet opgehaald, ziekenhuizen sloten de deuren en draaiden alleen maar nooddiensten en dinsdag en woensdag legden ook de twee grootste vakfederaties waar banken en veerdiensten aan meedoen het werk neer.

Update donderdag 8 november
De Griekse werkloosheid is in augustus gestegen naar een nieuw recordniveau van 25,4 procent. Dat meldt Trouw. Daarmee is de werkloosheid in het noodlijdende land sinds 2008 al meer dan verdrievoudigd. In de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar is de situatie dramatisch. Daar is 58 procent werkloos, tegen 20 procent in augustus 2008.

In totaal zitten nu 1,27 miljoen Grieken zonder werk, dat is een stijging van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. De Griekse werkloosheid loopt nu al 39 maanden op rij op.

NRC: Grieks parlement stemt in met bezuinigingen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)