Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grieks parlement stemt in met harde bezuinigingen

  •  
29-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Griekenland_handen300.jpg
Fors pakket bezuinigingen is voorwaarde voor lening EU en IMF ... Bevolking massaal de straat op in protest
[UPDATE] In Athene heeft het Griekse parlement ingestemd met het bezuinigingsvoorstel van de regering-Papandreou, zo meldt de NOS. Het was een niet heel ruime overwinning voor Papandreou, er waren 155 stemmen voor en 138 tegen. In vijf jaar tijd gaat Griekenland nu ruim 28 miljard euro bezuinigen.
Update 16.00
De NOS meldt dat er morgen nog een stemming volgt over de invoering van de bezuinigingen, maar die wordt gezien als een formaliteit. 
Het Griekse parlement voerde woensdagochtend een vaak geëmotioneerd debat over het enorme pakket aan bezuinigingen dat het land economisch moet redden. De bezuinigingen zijn een voorwaarde voor miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo schreef de Volkskrant.
Door in te stemmen met 28,4 miljard euro aan bezuinigingen, belastingverhogingen en privatisering kan Griekenland 12 miljard euro aan internationale leningen krijgen. De Volkskrant meldde dat premier George Papandreou het parlement met klem heeft opgeroepen met zijn besparingsplannen akkoord te gaan. Als het land de financiële steun van EU en het IMF misloopt, zal het waarschijnlijk binnen twee weken al niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen en dus feitelijk failliet zijn.
Parlementslid voor de socialistische Pasok, Alexandros Athanassiadis, zei tegen persbureau AP dat hij zeker tegen zal stemmen. Hij verwacht echter dat hij de enige tegenstemmer in zijn partij zal zijn, wat zou betekenen dat de wet wordt aangenomen, aldus de Volkskrant
Een groot deel van de Griekse bevolking is fel tegen de ingrijpende bezuinigingen. Een staking van 48 uur ging woensdag van start. Tijdens de rellen die daarbij uitbraken, raakten tientallen mensen gewond. Door de staking kampt het hele land met stroomstoringen. Betogers in Athene zijn vanochtend opnieuw slaags geraakt met de politie. Agenten schoten met traangas, enkele uren voordat het Griekse parlement stemt over historisch strenge bezuinigingen.
Lees meer bij de Volkskrant: Grieks parlement beslist over bezuinigingen
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.