36

Grieks parlement zegt ‘nai’ tegen nieuwe hervormingen

Deur staat nu open voor nieuwe onderhandelingen over derde noodsteunpakket

Het Griekse parlement heeft in de nacht van woensdag op donderdag ingestemd met het doorvoeren van een aantal hervormingen. Dat schrijft onder meer NRC. De hervormingen waren een belangrijke eis van de EU om nieuwe onderhandelingen over een derde noodsteunpakket mogelijk te maken.

De schuldeisers eisten van Athene dat het zou aantonen bereidwillig te zijn om nieuwe strenge hervormingen door te voeren. 230 van de 300 stemmen, stemden voor, waaronder ook de kritische oud-minister van Financiën, Yanis Varoufakis.

De Griekse premier Tsipras sprak het parlement voorafgaand aan de stemming toe en noemde de hervormingen ‘de benodigde prijs die we moeten betalen om Griekenland levend te houden’. Tsipras:

We hebben gekozen voor een compromis waardoor we een programma moeten implementeren waarin we niet geloven. Toch zullen we het implementeren omdat de alternatieven nog erger zijn.

De hervormingen
Het parlement heeft ingestemd met drie hervormingen. 
– Gerechtelijke (civiele) procedures moeten sneller afgerond worden, waardoor ze goedkoper worden/
– Spaarders moeten tot 100.000 euro een bankgarantie hebben; hun geld moet veilig zijn
– Aandeelhouders en schuldeisers moeten voortaan als eerste worden aangesproken wanneer een Griekse bank dreigt om te vallen. De belastingbetaler moet hier niet direct voor opdraaien.

In augustus zal Griekenland verder kijken naar andere hervormingen, waaronder het schrappen van de mogelijkheid van vervroegd pensioen, evenals het verhogen van belastingen voor boeren. 

Geef een reactie

Laatste reacties (36)