48

Griekse banken vragen noodsteun bij ECB

Met de verkiezingen in het vizier halen Grieken massaal hun spaargeld van de bank, tot nu toe ruim 4 miljard 

Twee Griekse banken hebben de Europese Centrale Bank om financiële noodsteun gevraagd. Ze hebben te weinig geld in kas omdat de Grieken met het oog op de parlementsverkiezingen volgende week massaal hun spaargeld opnemen. De afgelopen weken zou al zo’n 4 miljard euro van rekeningen zijn gehaald.

De aanvraag is volgens ingewijden ingediend door Eurobank en Alpha Bank via de Griekse centrale bank. Ze willen geld lenen bij het zogeheten ELA-fonds, een Europees programma voor noodliquiditeitssteun. Met hun aanvraag benadrukken ze dat het gaat om een maatregel uit voorzorg.

In Griekenland, maar ook in de rest van Europa lopen de spanningen op vanwege de parlementsverkiezingen in het land. Als de populaire linkse partij Syriza aan de macht komt, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor Europa. Syriza wil de gedwongen steunmaatregelen van de EU-lidstaten en het IMF terugdraaien. Gespeculeerd wordt dat Griekenland dan mogelijk uit de EU zal stappen. In de Duitse krant Der Spiegel was te lezen dat Duitsland mogelijk akkoord zou gaan met het vertrek van Griekenland, maar die berichten werden later tegengesproken.

De kredietwaardigheid van Griekenland is binnen korte tijd veranderd van stabiel naar negatief. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de prognoses voor de Griekse economie.

Volkskrant: Twee Griekse banken vragen noodsteun bij ECB

cc-foto: Eleanne K. Melissa

Geef een reactie

Laatste reacties (48)