84

Griekse bond roept op tot boycot Nederlandse producten

Consumentenorganisatie wil Nederland een hak zetten om harde Europese aanpak

De Griekse consumentenbond INKA roept op tot een boycot van Nederlandse en Duitse producten. De harde opstellingen die Nederland en Duitsland aannemen in de schuldencrisis noemen zij ‘een vorm van slavernij’. De juridisch adviseur van INKA ziet de Nederlandse regering als de adjudant van Duitsland die zich met de Griekse politiek bemoeit.

INKA spoort de Grieken aan ‘geen cent’ meer aan de ‘beulen’ te besteden en dus geen Nederlandse melk, vlees een bloemen meer te kopen. Juridisch adviseur van INKA, Fotis Spiropoulos zegt dat de belangrijkste boodschap is dat de Griekse consumenten meer Griekse producten moeten kopen om de eigen economie te versterken, maar daarnaast willen zijn ook Nederland en Duitsland straffen vanwege hun harde opstelling in het eurodebat.

“Griekenland zal het nieuwe Dachau worden”, staat in de oproep. Spiropoulos erkent dat dat een smakeloze vergelijking is, maar wil daarmee Duitsland en Nederland wakker schudden. Volgens hem betogen de landen Griekenland te redden, maar stimuleren ze tegelijkertijd de Grieken om Duitse en Nederlandse exportproducten te blijven kopen.

De Grieken gaven bij een eerdere oproep van INKA massaal gehoor. In 2002 leidde dat tot een eendaagse consumentenstaking vanwege de prijsstijgingen door de invoering van de euro. Driekwart van de Griekse consumenten deed toen mee aan de staking. Nederland exporteerde in 2010 voor 2,5 miljard euro naar Griekenland. De meeste producten zijn vlees, melk, groenten, maar ook machines, geneesmiddelen en speelgoed.

Volkskrant: Griekse consumentenbond roept op tot boycot Nederlandse waar

cc-foto: Bo47
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (84)