Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse coalitie haalt nét geen meerderheid

  •  
07-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
griekenland300_01.jpg
Na tellen 95 procent van de stemmen, één zetel tekort
De Griekse regering heeft de meerderheid in het parlement kwijt geraakt bij de verkiezingen van zondag. Dat blijkt nu 95 procent van de stemmen zijn geteld. De Nieuwe Democratie en PASOK hebben 150 zetels. Dat is er één te weinig voor een meerderheid.
De leider van Nieuwe Democratie, Atonis Samaras, wil nu bekijken of hij een derde coalitiepartner kan vinden om zo een regering van nationale eenheid te vormen.
Veel Grieken hebben uit woede op splinterpartijen gestemd die van de afspraken met het buitenland af willen. Nieuwe Democratie en PASOK hebben vanwege het draconische bezuinigingsplan dat onder druk van Europa en het Internationaal Monetair Fonds tot stand is gekomen, veel stemmen verloren. Ze behaalden samen slechts dertig procent van de stemmen. De grootste partij wordt in de zetelverdeling in Griekenland echter bevoorrecht, waardoor ze samen toch nog 50 procent van de zetels in het parlement bezitten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.