136

Griekse crisis verspreidt zich door Europa

Ook Spanje, Portugal, Ierland en Italië minder kredietwaardig. Financiële instellingen onder druk. ING: Beheersbaar risico. EU moet ondanks tegenzin bijspringen

De schuldencrisis verspreidt zich van Athene naar Portugal en andere delen van Europa. Het Internationale Monetaire Fonds overweegt 10 miljard euro extra uit te trekken voor de financiële redding van Griekenland. Europese lidstaten zullen, ondanks hun tegenzin, toch ook moeten bijspringen, omdat hun grote financiële instellingen investeringen hebben uitstaan in het land.

Athene krijgt nu 45 miljard, waarvan het IMF een derde voor zijn rekening neemt; de EU trekt 30 miljard euro uit. Dat meldt het NRC Handelsblad woensdag.

Meer hulpleningen lijken nodig. De vrees dat de Griekse schuldcrisis zal leiden tot nationale faillissementen in de eurozone is toegenomen nadat gisteren de kredietbeoordelingen van zowel Griekenland als Portugal is verlaagd door de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P). Geld lenen is voor Griekenland nu onbetaalbaar geworden.

Griekenland heeft hulp nodig voor 19 mei. Dan moet het land een afbetaling van 8,5 miljard euro doen op leningen. Investeerders zijn bang dat dit niet gaat lukken. Daarom moeten de onderhandelingen over het noodhulppakket op tijd klaar zijn.

Athene onderhandelt nog  over de voorwaarden van leningen door het IMF en de EU. De Grieken vrezen dat de voorwaarden van het IMF te streng zijn. Aan de andere kant hebben de lidstaten eigenlijk geen zin om Griekenland te hulp te schieten, maar ze zullen wel moeten. Veel van hun grote financiële instellingen investeringen in het land hebben uitstaan. ING zegt in Griekenland een “beheersbaar risico” te lopen. 

Vooral Duitsland moet nog overgehaald worden, daarom zijn de voorzitters van de Europese Centrale Bank en het IMF vandaag in Berlijn voor overleg met de Duitse regering. Bondskanselier Merkel komt om 14.30 met een verklaring. Dat met de Britse krant The Guardian.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (136)