73

‘Groeiende kans op extreemrechtse terreuraanslag’

NCTV waarschuwt: op dit moment geen structureel geweld tegen azc's in Nederland, wel groeiende voedingsbodem voor neonazi's

Het geweld tegen azc’s is in Nederland vooralsnog niet structureel te noemen, zo zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook zijn er volgens de NCTV op dit moment geen aanwijzingen voor terroristisch geweld uit extreemrechtse hoek. Wel neemt de kans daarop aanzienlijk toe.

De NCTV schrijft in de nieuwe dreigingsanalyse dat de Nederlandse extreemrechtse terreurdreiging nog niet het Duitse niveau heeft bereikt. Daar is het aantal geweldsincidenten tegen azc’s dit jaar verdubbeld. In de periode januari tot en met augustus waren er in Duitsland maar liefst 340 extreemrechtse terreuraanslagen op asielzoekerscentra. 

Toch kan een gewelddadige actie in Nederland, bijvoorbeeld van een eenling, niet worden uitgesloten, aldus de NCTV. De voedingsbodem voor rechtsextremisme neemt toe nu de emoties rond de komst van asielzoekers steeds hoger oplopen. De NCTV vindt dan ook dat de ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden moeten worden. 

Behalve draagvlak voor neonazi’s als de NVU en Identitair Verzet, moet volgens de NCTV ook worden gelet op het groeiende aantal extremistische uitingen, zoals het bekladden van azc’s met hakenkruizen en het bedreigen van burgemeesters en wethouders. 

Niet alleen extreemrechts wordt volgens de NCTV actiever. In een tegenreactie zoeken ook extreemlinkse groepen als de Anti-Fascistische Actie steeds vaker de confrontatie bij betogen van neonazi’s, zoals dePegida-mars in Utrecht. Daar komt volgens de NCTV een risico bij van ‘hernieuwde gewelddadige confrontaties tussen extreem-rechtse en extreem-linkse groepen, zoals dat in andere Europese landen ook te zien is’.

Bron: NOS
cc-beeld: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (73)