Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groene droom komt uit: Ocean Cleanup volgend jaar van start

  •  
02-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoonschip300.jpg
Idee van Nederlandse student om oceanen plasticvrij te vissen wordt werkelijkheid, eerste schoonmaakinstallatie in de maak
Volgend jaar is het dan eindelijk zover en komt de visie van Boyan Slat tot leven. In 2016 zal een eerste schoonmaakinstallatie volgens zijn Ocean Cleanup-ontwerp gebouwd worden in de wateren voor Japan en Zuid-Korea.
Het Ocean Cleanup-project plaatst op strategische plekken in de oceaan reuze-installaties met lange, drijvende onderdelen. Grote ringvormige zeestromingen drijven afval en onzuiverheden vervolgens richting de uitsteeksels, waardoor het afval makkelijk opgehaald en afgevoerd kan worden door schepen. Wereldwijd bestaan er vijf van deze ringvormige zeestromingen, gyres geheten. Volgens Slat kan het plaatsen van filterinstallaties in deze gebieden er binnen vijf jaar voor zorgen dat vrijwel alle plastic uit de oceanen wordt gevist.
De student uit Delft haalde via crowdfunding al ruim 2 miljoen dollar op voor zijn project. De eerste installatie wordt in 2016 voor de kust van Tsushima – een eiland tussen Japan en Zuid-Korea – geplaatst. Het object, dat records breekt als het grootste drijvende voorwerp ooit, wordt 2.000 meter lang en zal minstens twee jaar lang gebruikt worden. Slat wil binnen vijf jaar tijd nog een installatie in gebruik nemen tussen Hawaï en Californië. Vorig jaar juni was hij te gast bij Pauw en Witteman:

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.