Laatste update 21:59
7

Groene partijen lijken historische winst te boeken in Zwitserland

De drie grootste partijen waaronder de uiterst rechtse SVP hebben steun van de kiezers verloren. Het aantal stemmen op de Groenen daarentegen is verdubbeld, volgens de eerste projecties na het sluiten van de stembussen voor een nieuw parlement. De Groenen zouden op 12,6 procent uitkomen. Het betekent dat de partij groter is dan de christendemocratische partij.

De SVP, die berucht is om zijn xenofobe campagnes, verliest een paar procent maar is met 25,6 procent van de stemmen nog steeds veruit de grootste partij. De sociaal-democraten leveren ook in en eindigen als tweede partij met 16,5 procent, een verlies van 2,3. De Liberalen staan derde op 15,2 procent. De rechtse Groene Liberale Partij boekt ook winst, 3 procent en komt op 7,6. Bestrijding van de klimaatcrisis is voor de kiezers steeds belangrijker. Deze week werd duidelijk dat Zwitserland als gevolg van de opwarming van de aarde vermoedelijk al zijn gletsjers gaat verliezen. De afgelopen tien jaar is al 15 procent van de gletsjers verdwenen.

Toch is het de vraag of de Groenen mogen meeregeren. Het kabinet, van het land dat bestaat uit zeer autonome kantons, wordt al 60 jaar uit dezelfde vier partijen gevormd, onder wie de zeven ministersposten verdeeld worden. Als de Zwitsers aan hun traditie vast houden kunnen de Groenen alleen tot regering toetreden als ze bij de volgende verkiezing ook weer sterk eindigen.

cc-foto: Ben Zumbühl/Campax. Klimaatdemo in Bern, 28 september 2019.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)