100

GroenLinks eist cijfers kabinetsplan immigratie

Coalitiepartijen en gedogers blokkeren tot twee keer toe openbaarheid van cijfers over waar het asiel- en immigratiebeleid naartoe gaat

Het kabinet, gedoogpartner PVV en schaduwgedoogpartner SGP blokkeerden woensdag het verzoek van de voltallige oppositie om afspraken die zij maakten over immigratie bloot te leggen. De oppositie eist via schriftelijke vragen aan minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) alsnog openheid van zaken.

In het Regeer- en Gedoogakkoord staat dat het pakket aan asiel- en migratiemaatregelen zal leiden tot een ‘zeer substantiële’ daling van de instroom. Wilders zei bij de presentatie van het akkoord dat het om een halvering gaat van niet-westerse immigranten, dertig procent minder reguliere migratie en een kwart minder asielinstroom.

De afspraken over asiel en immigratie zouden gemaakt zijn op 17 september 2010. Het beleid zou zijn gebaseerd op ‘concrete cijfers’, zo liet PVV-Kamerlid Sietse Fristma tijdens het debat op 3 maart vallen, maar de oppositie heeft nooit inzicht in die cijfers gekregen. Zelfs een officieel verzoek dat was ingediend door alle oppositiepartijen werd op 17 september geblokkeerd door VVD, CDA, PVV en SGP.

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi : “Rutte stond hevig te knikken toen Wilders zijn immigratietargets noemde. Maar als we vragen stellen over de precieze afspraken blijft het stil.” Voor Dibi zijn de cijfers geen doel op zich, maar een middel om te controleren of het Kabinet haar beloftes kan waarmaken.

Veel Nederlanders maken zich grote zorgen over de immigratie en hebben daarom op één van de partijen gestemd. Wanneer blijkt dat is gegoocheld met onbetrouwbare cijfers riekt dat naar kiezersbedrog. Dit Kabinet maakt zichzelf verdacht om geen openheid van zaken te geven. […] Rutte heeft iets te verbergen. Het is jammer dat de premier het eerste verzoek van de oppositie om een gesprek met zijn ambtenaren blokkeert en de achterkamers verkiest”, aldus Dibi.

Samen met D66, PvdA, SP, ChristenUnie en de PvdD doet Dibi alsnog een klemmend beroep op Leers om de cijfers te openbaren. In de schriftelijke vragen wordt de minister onder andere geconfronteerd met de vraag of hij het pleidooi van Rutte zich nog voor de geest kan halen waarin hij pleit voor beter contact tussen ambtenaren en Kamerleden. 


cc-foto: Hans van Egdom

Geef een reactie

Laatste reacties (100)