Laatste update 12:44
52

GroenLinks krijgt steun voor initiatiefwet tegen graaiende bankiers

De Initiatiefwet bankiersbeloningen is door GroenLinks ontworpen en met steun van vijf oppositiepartijen, waaronder SP, PvdA en PvdD, naar de Raad van State gestuurd. Die moet een advies over de wet geven. De initiatiefwet regelt dat salarisverhogingen van bestuurders van systeembanken vooraf de instemming moeten krijgen van de Minister van Financiën. Daarnaast scherpt het wetsvoorstel de definitie van vaste beloningen aan. Zo wordt de sluiproute in de bonuswet gedicht. Het is dan niet langer mogelijk in de financiële sector om het vaste salaris met variabele bestanddelen, zoals aandelenpakketten, uit te keren.

Jesse Klaver stelt: “De initiatiefwet bankiersbeloningen wordt inmiddels door 69 Kamerleden gesteund. We gaan alles op alles zetten om links en rechts op deze wet te verenigen. In een week tijd heeft de politiek laten zien dat we niet alleen verontwaardigd zijn, maar ook kunnen doorpakken als het nodig is. Wij willen deze wet met spoed behandelen om te zorgen dat de minister van financiën snel invloed krijgt op het salaris van bankiers en strapatsen zoals met ING kunnen worden voorkomen. De tijd dat bankiers vanuit een ander universum kunnen doen wat ze willen is definitief voorbij.”

Van de oppositie steunen alleen SGP en Forum voor Democratie de wet niet. De snelle actie van GroenLinks volgde nadat bekend werd dat ING het salaris van topman Ralph Hamers met 50 procent (1 miljoen euro) wilde verhogen.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)