25

GroenLinks: ‘NS jaagt spitsreizigers de auto in’

NS wil vanaf augustus 2011 forenzen in de avondspits de volle pond laten betalen

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent vindt het onacceptabel dat de NS voortaan voordeelurenkaart houders ook in de avondspits de volle pond laat betalen. Een NS-woordvoerder maakte vrijdag bekend dat reizigers met zo’n kaart vanaf augustus 2011 in de avondspits de normale tarieven moeten betalen. Nu betalen reizigers met een kortingskaart alleen in de ochtend van 06.30 tot 09.00 het volle tarief.

Van Gent wil van minister Schultz van Haegen (VVD) horen of ze de nieuwe plannen van de NS accpeteert. De NS beweert dat ze met die regeling reizigers meer over de dag wil verspreiden. Van Gent begrijpt die gedachte, maar ziet niets in de oplossing:

Zo jagen we de forensen de auto en de file in. De NS moeten verder kijken dan de eigen portemonnee. De trein speelt een belangrijke rol in het forensenverkeer. Daar passen geen forse prijsverhogingen bij. Het kan ook anders. Laat de regering eens druk zetten op bedrijven en instellingen om werktijden veel flexibeler te maken. De huidige aanpak is te vrijblijvend, zodat veel mensen vastzitten aan een 9-tot-5-baan:, zegt ze tegen NRC.

Forenzen die na 1 augustus een voordeelurenkaart aanschaffen moeten ook tijdens de avondspits van 16.00 tot 18.30 het volle tarief gaan betalen. Voor huidige kortingskaarthouders geldt de nieuwe regeling niet, ook niet bij verlenging.

cc-foto: Pietplaat

Geef een reactie

Laatste reacties (25)