14

GroenLinks: ‘Onnodig veel slachtoffers in AZC’s’

Zorg voor asielzoekers loopt nog steeds via te veel omwegen

Asielzoekers hebben geen goede toegang tot noodzakelijke medische zorg. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het radioprogramma Argos. Artsen worden toegang tot een AZC ontzegd en de geprivatiseerde 24-uurshulplijn die asielzoekers snelle toegang tot zorg moet geven, werkt niet altijd goed.

Er vallen onnodig slachtoffers doordat asielzoekers te vaak geen goede zorg krijgen. Medische zorg is een grondrecht. Dat geldt voor iedereen. Het recht op zorg voor asielzoeker moet gewaarborgd zijn in Nederland”, zegt GroenLinks Kamerlid Linda Voortman. “Het is een sociaal grondrecht dat asielzoekers direct toegang hebben tot medische zorg. Mensen die in afwachting zijn van een asielverzoek zitten in een kwetsbare positie waarbij ze afhankelijk zijn. Juist daarom heeft de overheid een extra inspanningsplicht om goed toe te zien op hun gezondheid”, aldus Voortman.

Het kabinet heeft twee jaar geleden de zorg voor asielzoekers ingrijpend veranderd. Asielzoekers mogen zelf geen arts inschakelen, maar kunnen bellen naar een zorgcentrale als de poli’s op de AZC’s gesloten. De overheid heeft die zorg ondergebracht bij een zorgverzekeraar, maar de constructie met de 24-uurslijn blijkt nog steeds niet goed te werken. Vorig jaar overleed een zwangere Somalische asielzoekster in het asielzoekerscentrum in Leersum.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is het incident in Leersum geen op zichzelf staand feit. “Sindsdien hebben wij meerdere meldingen binnengekregen van dubieuze zaken.” Voortman vindt dat er op korte termijn een aantal zaken geregeld moeten worden. Zo mogen AZC’s huisartsen geen toegang meer weigeren, moeten patientendossiers beter uitgewisseld worden en moet de hulplijn beter functioneren. Donderdag debateren Kamerleden over de medische zorg met de minister van Gezondheidszorg Edith Schippers. 

Argos: De dood van een zwangere asielzoekster

Geef een reactie

Laatste reacties (14)