80

GroenLinks: parlementaire enquête over geldverslindende JSF

Update: Hoe konden de kosten zo uit de hand lopen? En nog erger: Wat gaat het echt kosten? ... SP wil JSF-programma direct beëindigen ... PvdA ziet parlementaire enquête niet zitten

GroenLinks wil een parlementaire enquête over de JSF om inzichtelijk te krijgen hoe de kosten zo uit de hand konden lopen en om boven water te krijgen wat de werkelijke realistische verwachtingen zijn voor het verdere verloop van het JSF-project.

GroenLinks gaat er vanuit dat alle partijen die kritisch zijn over de JSF, het voorstel voor een parlementaire enquête zullen steunen. Arjan El Fassed:

Het JSF-project is een miljardenproject waar de Tweede Kamer veel te weinig grip op heeft. Het moet eindelijk eens goed zichtbaar worden hoe we in dit project verzeild zijn geraakt en wat het ons heeft gekost. Afgelopen week liet minister Hillen ons weten dat de aanschaf- en exploitatiekosten opnieuw zullen stijgen maar niemand heeft daadwerkelijk inzicht in de kosten en de toekomst van het JSF-programma. Het is de hoogste tijd dat de Kamer de onderste steen boven haalt. We moeten leren hoe we meer inzicht kunnen krijgen in die projecten waarbij ons rooskleurige ramingen door regering en belanghebbenden worden voorgehouden. In het verleden hebben we dat ook verkeerd zien gaan met de Betuwelijn en de HSL. De Kamer moet op tijd kunnen voorkomen dat er miljoenen euro’s worden verspild door eindeloos door te modderen met achterhaalde scenario’s.

GroenLinks wil, net als een meerderheid in de Tweede Kamer, het liefst uit het hele JSF-project stappen:

Liever heb ik weer mijn handen vrij om een goede opvolger voor de F-16 te zoeken, dan dat we verder verstrikt raken in dit miljoenenverslindende project zonder uitzicht op verbetering.

Update 10.34 uur

Niet alle partijen vinden een parlementaire enquête voor de JSF een goed idee. De SP vindt dat Nederland uit het JSF-programma moet stappen. Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat dit op 5 juli moet gebeuren. Diezelfde dag zal GroenLinks met het voorstel voor een parlementaire enquête komen. Van Dijk stelt dat zo’n enquête goed is om van fouten te leren, maar het belangrijker is om er mee op te houden. De PvdA ziet niets in een parlementaire enquête omdat er nog steeds geen besluit over de JSF is genomen.

En dan is het een beetje vreemd. In plaats van een reconstructies van de gang van zaken door een enquête, kan GroenLinks beter een voorstel doen om uit het hele project te stappen, daar is waarschijnlijk wel een meerderheid voor.”

Volkskrant: SP wil stoppen met JSF

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)