87

GroenLinks slaat linksaf

Van Ojik breekt met lijn-Halsema... GroenLinks wil bredere verzorgingsstaat... 'Tijd dat links weer idealen heeft'...

GroenLinks neemt afscheid van de meer liberale partijlijn die werd ingezet onder Femke Halsema. Over een kortere ww-duur en het ontslagrecht wil de huidige leider Bram van Ojik pas praten als de economie weer is aangetrokken. Dat meldt dagblad Trouw.

Van Ojik presenteert zijn nieuwe vandaag op de ledendag in Den Haag in een essay ‘Kiezen om te delen.’ Trouw heeft het al gelezen. Van Ojik moet niets hebben van de door het huidige kabinet bepleite participatiesamenleving. Hij wil zich juist in zetten voor een bredere verzorgingsstaat. Volgens Trouw droomt Van Ojik van een overheid die iedereen bestaanszekerheid biedt.

We zijn de afgelopen decennia zoveel rijker geworden, dat we nu de kans moeten grijpen om aan radicale herverdeling te doen. Het is de hoogste tijd dat links weer idealen heeft en gaat staan voor de verantwoordelijkheden van de overheid.

Onder Femke Halsema koos GroenLinks juist voor een flexibelere arbeidsmarkt. In het verkiezingsprogramma nam de partij punten op over een mindere langdurige ww-uitkering en versoepeling van het ontslagrecht. Hij neemt daar nu afstand van, maar blijft wel net als zijn voorgangster hameren op de veranderde arbeidsmarkt: meer zelfstandigen, meer flexwerkers. Juist daarom is die bredere verzorgingsstaat nodig.

Oude rechten bieden onvoldoende zekerheden voor mensen zonder vast contract, zij hebben behoefte aan nieuwe zekerheden. De steeds groter wordende groep van zzp-ers en flexwerkers dreigt rechteloos te worden.”

Hij kiest voor een ouderwets linkse koers, waarbij de overheid actief voor banen gaat zorgen.

Werkgelegenheid is niet iets wat je aan de markt kunt overlaten.

Van Ojik pleit voor ‘Asscherbanen’, overheidsbanen voor mensen die met moeite aan de slag komen.

Als ik de VVD mag geloven, hebben mensen die werken in de publieke sector geen echte banen. Dat is echt onzin. Waarom is de baan van een conciërge minder echt dan die van een beveiliger? Juist díe banen vergroten de werkgelegenheid én de kwaliteit van samen leven.

Lees hier het hele verhaal van Van Ojik.

Trouw (digitale editie): GroenLinks weer ‘links’: meer verzorgingsstaat

cc-foto: GroenLinks

Geef een reactie

Laatste reacties (87)