21

‘GroenLinks stuurt Balkenende met groene opdracht naar Brussel’

Premier belooft op EU-top te pleiten voor aanscherping olieboringen in Noordzee

Vandaag sprak de Tweede Kamer met demissionair premier Balkenende over de EU-top, die op donderdag 17 juni in Brussel wordt gehouden. Op aandringen van GroenLinks heeft Balkenende toegezegd zich in te zetten voor het aanscherpen van de normen van en controles op olieboringen op de Noordzee.

GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters zegt over haar verzoek aan de demissionaire premier:

“Op dit moment voltrekt zich in de Golf van Mexico een vreselijke olieramp. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. Ook in Europa wordt onder de zeebodem naar olie geboord. Op de Noordzee bijvoorbeeld; de olieplatforms daar zijn behoorlijk op leeftijd. Het is daarom van groot belang dat we onze normen en controles nog eens goed onder de loep nemen.”

GroenLinks pleit ervoor om volledig over te schakelen op duurzame energiebronnen. De olieramp in de Golf van Mexico bewijst opnieuw dat het gebruik van fossiele brandstoffen vies en risicovol is. Het nieuwe kabinet moet daarom werk maken van energiebesparing en groene energie.

“Helaas zullen we niet meteen van onze olieverslaving af zijn. Daarom ben ik blij dat Balkenende deze eerste stap wil zetten. Zolang we nog olie gebruiken, moeten we dat in elk geval zo veilig mogelijk doen”, aldus Peters.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)