33

GroenLinks: Verbied investeren in clusterbommen

Verdrag dat gebruik clusterbommen verbiedt gaat op 1 augustus in. GroenLinks wil stap verder gaan en ook financiering verbieden. Ook Staatsbank Royal Bank of Scotland moet hiervan afzien

Het kabinet moet Nederlandse bedrijven verbieden te investeren in clustermunitie. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan Al Fassed vrijdag in een interview met Spits. Ook zou de regering hierover ‘een goed gesprek’ moeten voeren met de staatsbank Royal Bank of Scotland. Die zou een miljard euro hebben gestoken in een bedrijf dat de clustermunitie fabriceert.

GroenLinks doet de oproep vlak voor het in werking treden van een verdrag dat het gebruik, de productie, het vervoer en de opslag van clusterbommen verbiedt, zo meldt Spits. De partij wil namelijk een stap verder gaan en ook de financiering van de munitie die gemaakt is om de meest gruwelijke verwondingen te veroorzaken en veel burgerslachtoffers maakt. 

Minister van Financiën Jan Kees de Jager zegde in maart al toe dat bedrijven die  staatssteun ontvangen geen banden met clustermunitie mogen hebben. GroenLinks wil nu dus ook dat Royal Bank of Scotland die banden doorsnijdt.

Kamerlid Arjan El Fassed:

De staat is een grote klant. Wel is het zo dat het hoofdkantoor van de RBS in Engeland staat. Maar dat land heeft het verdrag ook getekend, dus Nederland kan de Britten er ook op aanspreken.

Lees meer bij Spits: Verbod op financieren clusterbom

Foto-cc: VaXzine

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (33)