19

GroenLinks: Verhagen laks met Borssele

Verhagen speelt welles-nietes ... Onderzoek wijst uit dat 20 reactoren in Europa en de VS mogelijk in de problemen zijn

Demissionair minister Maxime Verhagen heeft woensdag de Kern Fysische Dienst om informatie gevraagd omtrent de problemen met een reactorvat in de Belgische kerncentrale van Doel. Volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren moet Verhagen ook Borssele stilleggen en onderzoeken omdat de Nederlandse kerncentrale van dezelfde makelij is.

In juli bleek uit onderzoek dat er scheurtjes zaten in een reactorvat van de kerncentrale in Doel. Dat Belgische plaatsje ligt net over de Nederlandse grens. De Belgische autoriteiten verzekerde om dat moment dat er geen gevaar is, maar volgens Van Tongeren had Verhagen toen al actie moeten ondernemen. 

De ontdekking werd gedaan nadat eerder onderzoek de veiligheid van meerdere kerncentrales in Europa en de VS had gewaarborgd. Nu blijkt dat het met één reactor die toch door de test kwam, niet goed is gesteld, zijn er mogelijk met 20 andere reactoren in Europa en de VS soortgelijke problemen. 

Een ander stresspunt ligt volgens GroenLinks bij het feit dat de Belgische reactor door een Nederlands bedrijf is gesmeed die ook de rectoren in Borselle heeft gemaakt. Verhagen ontkent dat en daar begrijpt Van Tongeren niets van zegt ze tegen BNR-Nieuws: 

“Twee bronnen zeggen van wel, de directie heeft het bevestigd aan een Belgische journalist en ook de Belgische toezichthouder bevestigde dat.

GroenLinks wil dat Verhagen Borssele sluit. 

“Het is goed dat Verhagen nader informeert naar de veiligheid bij het grensgebied, maar ook moet hij Borssele stilleggen voor nader onderzoek. Totdat we zeker weten dat de veiligheid is gewaarborgd.” 

BNR-Nieuws: Borssele blijft gewoon open

Geef een reactie

Laatste reacties (19)