191

GroenLinks: We blijven in Kunduz

LIVE Update GroenLinks-congres: Heleen Weening tot partijvoorzitter gekozen ... Leden scharen zich achter Tweede Kamerfractie: Kunduz-missie hoeft niet van tafel, maar van uitbreiding kan geen sprake zijn ... 1500 GroenLinks-leden bijeen

Zo’n 1500 GroenLinks-leden zijn zaterdag bijeen om te bepalen wie de nieuwe partijvoorzitter wordt. Op het dertigste congres van de partij zal ook duidelijk worden of er nog draagvlak is voor de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Rond 11 uur wordt over een aantal moties gestemd. In een van deze moties zal worden opgeroepen een einde te maken aan de missie.


Update 17.00
Heleen Weening is gekozen als de nieuwe partijvoorzitter van GroenLinks. Weening kreeg vandaag bij het congres in Utrecht beduidend meer stemmen dan Arno Uijlenhoet, de andere kandidaat.

Update 12.00
De leden hebben bij het congres tégen de motie gestemd waarin gepleit wordt voor terugtrekking uit Kunduz. Ze scharen zich hiermee achter de fractie. Wel is duidelijk geworden dat de leden geen enkele vorm van uitbreiding van de missie willen.

Update 11.00

De GroenLinks-leden hebben massaal tegen een linkse samenwerking gestemd. Bij een motie waarin gepleit werd voor een samenwerking met de SP en de PvdA stemden slechts 336 leden voor en 427 leden tegen. 

Tijdens zijn pleidooi om een einde te maken aan de missie in Kunduz, verwijst GroenLinks mede-oprichter Hans Feddema, tevens opiniemaker op Joop, naar deze website. Feddema wijst op de weerstand die heerst tegen de politiemissie.

Eerder:

Bij een eerder congres maakten leden al duidelijk niet in te stemmen met de missie. Fractieleider Jolande Sap zei toen te zullen werken aan meer draagvlak voor steun aan de missie. Dat lijkt haar niet gelukt.

Tientallen GroenLinks-leden vragen de partij zaterdag de steun aan de missie in te trekken. Ze menen dat er te weinig van Saps beloften is terechtgekomen en vinden de missie zinloos, omdat er te weinig rekruten zijn om op te leiden.

GroenLinks-Kamerleden hebben tegelijkertijd duidelijk gemaakt geen aanleiding te hebben om terug te komen op hun eerdere besluiten. Ook niet nu premier Mark Rutte heeft aangegeven niet tegen een uitbreiding van de missie te zijn: iets waar GroenLinks faliekant tegen is.

Er zal tijdens het congres worden gestemd over elf moties, waarvan er vijf over Afghanistan gaan. Drie moties roepen de fractie op steun aan de missie in te trekken. De Tweede Kamerfractie en Sap moeten er alles aan doen om een meerderheid voor deze moties te voorkomen, anders heeft de fractieleider en politiek probleem.

Vrijdag liep Sap vast vooruit op het congres, door vast aan te kondigen een uitbreiding van de missie niet te steunen. Lees hier meer daarover.

Bekijk hier het congresprogramma.

Geef een reactie

Laatste reacties (191)