48

GroenLinks wil 1,7 miljard investeren in ouderenzorg

GroenLinks wil in de komende kabinetsperiode 1,7 miljard investeren in de ouderenzorg. Dit geld wil de partij gebruiken om extra personeel aan te nemen in verpleegtehuizen. Zo willen ze een bezettingsnorm instellen, waardoor er op iedere tien ouderen ten minste twee verplegers aanwezig moeten zijn. Voor ouderen die zware zorg nodig hebben zou de norm twee verplegers op iedere acht ouderen moeten zijn.

Hiermee mengt GroenLinks zich in opmaat naar de verkiezingen in het debat over de ouderenzorg, een thema dat dit jaar nadrukkelijk op de kaart staat bij partijen als de PVV en 50Plus, de ChristenUnie, het CDA en de SP. Deze laatsten pleitten in een verkiezingspact onder de naam “Waardig ouder worden” voor het beter regelen van zorg voor ouderen, in reactie op de plannen van het huidige kabinet om stervenshulp bij voltooid leven toe te staan.

Ouderenzorg is met name een belangrijk onderwerp geworden naar aanleiding van het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers waarin de noodklok wordt geluid over huidige misstanden en gepleit wordt om “goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen”. Met het instellen van een bezettingsnorm en de investering van 1,7 miljard wil GroenLinks een concrete actie voorstellen om dit manifest te onderschrijven.

Teveel politici praten over ouderen alsof ze een kostenpost zijn. Dat zijn ze niet. Als we het hebben over ‘de ouderen’ gaat het over onze ouders en grootouders. Zij hebben voor ons gezorgd toen we klein waren. Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. We moeten de solidariteit terugbrengen in de zorg.Jesse Klaver

De partij wil de investering in de ouderenzorg dekken door het sluiten van hoofdlijnenakkoorden met ziekenhuizen en door middel van maatregelen in de ziekenhuiszorg, waardoor de groei van zorgkosten zou worden afgeremd. Hier denkt GroenLinks in totaal 2 miljard euro te kunnen besparen.

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (48)