125

GroenLinks zakt verder weg

Partij voor de Dieren dreigt GL te overvleugelen ... Peiling: PVV duikelt, VVD klimt ... PVV light model VVD werkt: kiezers lopen over

Het gaat slecht met GroenLinks. De partij is amper nog groter dan de PvdD. En CDA-leider Van Haersma Buma lijkt de kiezers onbedoeld de weg te hebben gewezen door te stellen dat de VVD een soort PVV Light is. Nu de eenmanspartij van Wilders lijdt onder conflicten, scheuringen en teleurstellingen worden er meteen wat zetels richting VVD verplaatst.

Maurice de Hond stelt dat de PVV zijn groeipotentie is kwijtgeraakt. Kiezers van andere partijen twijfelen niet meer over een stem op Wilders en de zijnen. De Hond concludeert dat het voor de PVV “steeds moeilijker” wordt om bij de komende verkiezingen zetelwinst te boeken.

De VVD die vorige week wegzakte, profiteert van deze daling van de PVV. Het bindt haar kiezers duidelijk beter dan vorige week, mede omdat het verkiezingsprogramma goed bij een aanzienlijk deel van de kiezers valt. Iets wat ook in 2010 het geval is geweest. 

Met GroenLinks gaat het slecht. Onder meer de deathmatch tussen Sap en Dibi heeft de partij gesloopt lijkt het. De milieupartij staat op 5 zetels. Maar eigenlijk is het nog erger waarschuwt De Hond:

Slechts door de lijstverbinding met PvdA en SP scoort men deze week nog 5 zetels in plaats van de 4 die op basis van het percentage stemmen gehaald zou worden.

GroenLinks nadert daarmee de Partij voor de Dieren, die steeds meer aandacht vraagt voor het hele milieu in plaats van louter concreet dierenleed. Synovate en TNS-NIPO zetten GL ook op 4 en de PvdD op 3.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (125)