33

GroenLinkser in actie tegen ‘vriendjespolitiek’ bij PowNed

Vader presentator Rutger Castricum blijkt lid Raad van Toezicht

De kersverse omroep PowNed van het Telegraaf-concern is op de vingers getikt wegens ‘vriendjespolitiek’ ontdekte Haags gemeenteraadslid en GroenLinks-blogger David Rietveld. Hij stelt zich kandidaat voor de ledenraad van de omroep om de praktijk van nepotisme te bestrijden.

Rietveld haalt een advies van de Commissie Integriteit Publieke Omroep boven water waarin kritiek wordt geuit op de organisatie van de omroep die is opgezet door de website Geenstijl, onderdeel van De Telegraaf. De commissie constateert (zie deel 2, pagina 8) dat de vader van presentator Rutger Castricum lid is van de Raad van Toezicht. “Dit maakt de heer Castricum niet onafhankelijk als toezichthouder”, aldus de commissie. 

De kwestie is opvallend omdat Powned zichzelf juist omschrijft als ‘wars van vriendjespolitiek’. Saillant is dat die uitspraak wordt herhaald op pagina 73 van het officiële beleidsplan (pdf, 30 mb) waar de familieband wordt omschreven: “PowNed is wars van nepotisme. In het reglement van de Raad van Toezicht wordt uiteraard vastgelegd dat Roland (de vader, red) zich onthoudt van stemming over zaken waar zijn zoon bij betrokken is.” Oftewel: nepotisme is geen nepotisme als PowNed zegt dat het geen nepotisme is. De regeling neemt de zorgen van de commissie dan ook niet weg: “Een ideale situatie is het niet.”

Rietveld, sinds 2006 lid van de gemeenteraad van Den Haag voor GroenLinks, doet ook uit de doeken dat een andere speerpunt van PowNed, inspraak van de leden, op papier een wassen neus is. Hij schrijft op zijn weblog:

De leden van de vereniging Powned zijn statutair zorgvuldig op afstand geplaatst. Door een getrapte verkiezing, en een ledenraad met maar 20 leden met zeer beperkte bevoegdheden is er geen sprake van echte invloed van de leden. Klein voorbeeldje: de leden van het bestuur worden benoemd door de ledenraad op basis van een voordracht van het bestuur. Het lijkt er op dat de ledenraad straks alleen ja of ja mag zeggen. Sovjetpraktijken, wat mij betreft. En voor de duidelijkheid: daar ben ik dus tégen.

Powned werd deze maand samen met Wakker Nederland, eveneens afkomstig uit het Telegraaf-concern, door minister Plasterk voor vijf jaar toegelaten tot het publieke bestel. 

Eerder op Joop: Plasterk (PvdA) herschikt Hilversum: links eruit, rechts erin

Geef een reactie

Laatste reacties (33)