33

Groningen boos om wachtgeld Rehwinkel

Burgemeester krijgt in nieuwe functie geen salaris, maar laat zich betalen uit wachtgeldregeling... Gemeenteraad boos: 'Belachelijk!'

Burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) van Groningen geeft een geheel nieuwe invulling aan het begrip ‘werken met behoud van uitkering’. Rehwinkel heeft per 1 november ontslag genomen om in Barcelona aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties. Naar nu blijkt is dat voorlopig een onbetaalde functie.

Geen nood, heeft Rehwinkel bedacht. Ik laat me gewoon een half jaar betalen uit de wachtgeldregeling die er is voor vertrekkende burgemeesters. Tot verontwaardiging van de Groningse gemeenteraad, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Rehwinkel gaat tenslotte uit vrije wil weg, zijn ambtstermijn loopt nog tot 2015.

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP is woest dat Rehwinkel gebruik maakt van de wachtgeldregeling.

Dit is belachelijk. Bescheidenheid zou de burgemeester sieren. Het zou in elk geval mooi zijn als hij van een deel afziet.”

Sabine Koekbrugge (VVD) vindt op haar beurt dat het tijd is om de wachtgeldregeling aan te passen.

Ook Paul de Rook van D66 ziet weinig in deze regeling:

Het op deze manier gebruik maken van wachtgeld is wat D66 betreft niet in de geest van de wachtgeldregeling. Het gaat hier immers om een vrijwillig vertrek.

En grote verontwaardiging is er ook binnen zijn eigen partij. De Groningse afdeling van de Jonge Socialisten vindt dat Rehwinkel beter zijn lidmaatschap van de PvdA kan opzeggen, meldt RTV Noord. Voorzitter Janneke Holman:

“Echte sociaal-democraten gebruiken geen overheidsgeld om hun hobby’s te financieren, terwijl ze zelf zijn gestopt met hun goedbetaalde baan.

Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht. Partijvoorzitter Spekman heeft al laten weten Rehwinkel aan zijn sollicitatieplicht te willen houden.

De kritiek heeft Rehwinkel niet van mening doen veranderen. Een woordvoerder laat weten dat hij vasthoudt aan het wachtgeld.

Foto: Gemeente Groningen, Henk Tammens

Geef een reactie

Laatste reacties (33)