26

Groningse herdenking honderdduizend verbrande kippen

In het centrum van Groningen organiseert de Partij voor de Dieren zaterdag om 13.00 uur een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de honderdduizend kippen die vorig weekend omkwamen bij een brand. De herdenkingsbijeenkomst zal plaatsvinden op de hoek van de Grote Markt en Herestraat. De brand, die hoogstwaarschijnlijk werd aangestoken, legde zondagochtend twee kippenschuren in het Groningse Kiel-Windeweer in de as.

De Partij voor de Dieren wil met haar actie aandacht vragen voor de tekortschietende beveiligingsmaatregelen voor stallen in Nederland. “De brandvoorschriften zijn aanzienlijk slechter dan bij de opslag van bijvoorbeeld toiletpapier”, verklaart Statenlid Ankie Voerman tegenover RTV Noord.

Volgens een inventarisatie van Wakker Dier kwamen er vorig jaar in Nederland bijna 122.000 dieren om het leven bij in totaal twintig stalbranden. De afgelopen 12 jaar kwamen er 1,8 miljoen dieren om het leven door branden. Volgens de organisatie is de kans op brand in een kippenstal twee keer zo groot als in een woning.

De dieren produceren veel stof en ook de stalbodem is stofrijk. Door het stof en de aanwezigheid van mestgassen, ligt kortsluiting op de loer. Problemen met elektriciteit, zoals kortsluiting, is de meest voorkomende oorzaak van stalbranden.

Wakker Dier pleit daarom voor wetgeving waardoor vluchtmogelijkheden voor de dieren, goede blusvoorzieningen en brandmelders verplicht worden. Minister Carola Schouten (ChristenUnie) weigert vooralsnog maatregelen te nemen.

Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing schreef daarover maandag:

Er zal een dag komen waarop de mensheid in stille verbazing en schaamte zal terugkijken op de barbaarse manier waarop in de beginjaren van de eenentwintigste eeuw met dieren werd omgegaan.

Foto: Artem Beliaikin

Geef een reactie

Laatste reacties (26)