132

Groot-Brittannië bombardeert Syrië

Update: Vliegtuigen stonden al klaar om op te stijgen ... Brits parlement stemt in met bombarderen IS in Syrie … Labour stemmen verdeeld

Groot-Brittannië gaat bombardementen uitvoeren boven Syrië. Het Britse Lagerhuis heeft woensdagavond ingestemd met het verzoek van David Cameron om IS ook vanuit de lucht te bestrijden. Na de aanslagen in Parijs maakte hij bekend de Britse luchtaanvallen uit te willen breiden van Irak naar ook Syrië, omdat hij vond dat Groot Brittannië niet achter kon blijven in de bestrijding van IS.

Updates onderaan

Dat Cameron toestemming kreeg komt niet als een verrassing. Dinsdag kreeg de premier al toestemming van het Britse kabinet en Cameron had al laten weten het verzoek alleen voor te leggen als hij zeker wist dat een meerderheid achter hem zou staan. Cameron wilde voorkomen dat hij opnieuw een nederlaag zou lijden, zoals twee jaar geleden toen hij na een aanval met chemische wapens door Assad al militair wilde ingrijpen. 

De steun voor Cameron was woensdagavond echter alles behalve unaniem. 397 leden van het Lagerhuis stemden voor de luchtaanvallen, 223 stemden tegen. Van de Labour partij van opponent Jeremy Corbyn stemden maar liefst 152 leden tegen het plan, tegenover 67 voor.  

Een van de doorslaggevende factoren in het debat, lijkt de speech van Hilary Benn te zijn geweest, schaduwminister en grootste opponent van Jeremy Corbyn binnen Labour: 

‘Ik hoop dat het Parlement geduld met mij heeft tijdens mijn slotopmerkingen voor mijn vrienden van Labour en collega’s aan deze kant van het huis. Als partij zijn we altijd gedefinieerd geweest door ons internationalisme. Wij geloven dat we een verantwoordelijkheid hebben naar de ander. Nooit hebben we de andere kant op gekeken, noch zullen we dat ooit doen.

We zien ons hier nu geconfronteerd met fascisten. Niet alleen met hun berekenende wreedheid, maar met hun geloof dat zij superieur zijn aan een ieder van ons in deze kamer vanavond en alle mensen die wij vertegenwoordigen. Ze minachten ons. Ze minachten onze waarden. Ze minachten ons geloof in verdraagzaamheid en fatsoen. Ze minachten onze democratie, de middelen waarmee we deze beslissing vanavond nemen.

En wat we weten over fascisten is dat ze moeten worden verslagen. Zoals we vanavond hebben gehoord, waren socialisten en vakbondsleden slechts een deel van de internationale brigade die in de jaren 1930 opstond om tegen Franco te vechten. Het is de reden waarom het hele huis opstond tegen Hitler en Mussolini. Het is de reden waarom onze partij zicht altijd heeft ingezet tegen de schending van de mensenrechten en voor gerechtigheid. Het is mijn overtuiging dat we dit kwaad nu moeten confronteren. Het is nu tijd voor ons om ons steentje in Syrië bij te dragen en dat is de reden waarom ik mijn collega’s vanavond vraag om voor deze motie te stemmen.’

Volgens bronnen rond het Britse ministerie van Defensie heeft de luchtmacht al acht gevechtsvliegtuigen gereed staan om direct aan de aanvallen te beginnen. Volgens The Guardian worden er nog eens twee vliegtuigen in gereedheid gebracht. Op de vraag aan een commandant van de Britse luchtmacht wanneer de Britten kunnen beginnen met bombarderen, luidde het antwoord: ‘Als de motie wordt goedgekeurd kunnen we dezelfde avond al bommen afwerpen.’

Update donderdag 08.00
De vliegtuigen stonden al klaar. Kort nadat het Britse Lagerhuis instemde met luchtaanvallen op IS in Syrië, vlogen de gevechtsvliegtuigen van Groot-Brittannië weg van de luchtmachtbasis op Cyprus, om een luchtaanval uit te voeren op Syrië. NOS schrijft:

Vier Tornado-gevechtsvliegtuigen stegen vannacht vlak na de stemming op vanaf een Britse luchtmachtbasis op Cyprus. Na een paar uur kwamen ze weer terug. Het is onduidelijk welke doelen ze hebben getroffen en of hun missie succesvol was.

cc-beeld: Defence Images

Geef een reactie

Laatste reacties (132)