16

Grootvervuiler BP steunt anti-klimaatlobby en Tea Party in VS

Oliereus financiert politieke campagne van fanatieke klimaatontkenners. Ook Europese bedrijven spekken anti-klimaatkas

BP en een aantal andere grote Europese bedrijven financieren de politieke campagne van ultra-conservatieve Amerikaanse senatoren die de klimaatverandering ontkennen en zich verzetten tegen het klimaatbeleid van de regering-Obama. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag.

Volgens The Guardian hebben verscheidene Amerikaanse politici die tot de rechtse Tea Party-beweging behoren, 240 duizend dollar van Europese bedrijven gekregen voor hun verkiezingscampagne. In november zijn er verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Het gaat onder meer om de republikeinse senatoren Jim DeMint en James Inhofe. Deze politici zijn fervent tegenstanders van president Obama’s energieagenda en ontkennen het bestaan van klimaatverandering, zo meldt ook de Volkskrant.
De Tea Party-beweging is een zeer uitgesproken factie binnen de Republikeinse partij. Zij steunt uiterst conservatieve kandidaten die tegen alle plannen van president Obama zijn. Belangrijkste thema is dat de Amerikaanse regering te groot is geworden en te veel geld uitgeeft. Velen binnen de beweging ontkennen het bestaan van het broeikaseffect.

De milieuorganisatie Stichting Natuur en Milieu meldt dat naast BP, ook Europese bedrijven als E.ON, GDF-Suez, BASF, Solvay en Arcelor-Mittal geld hebben gegeven.

Lees meer bij The Guardian: Tea Party climate change deniers funded by BP and other major polluters

De Volkskrant: ‘BP steunt anti-klimaatlobby en Tea Party Beweging in VS’

Geef een reactie

Laatste reacties (16)