6

Grote baas Verenigde Naties gaat de straat op voor het klimaat

Zondag moet de grootste klimaatmars uit wereldgeschiedenis worden … Zelfs Ban Ki-Moon gaat mee betogen

Zondag 21 september is het zover. Dan gaan honderdduizenden mensen over de hele wereld de straat op om mee te lopen met de Climate March, de mars voor actie tegen klimaatverandering. In New York, Berlijn, Seoul, Parijs, Melbourne, Londen en in Amsterdam gaan betogers de straat op om te laten zien dat het erop of eronder is voor het klimaat en dat we, willen we de wereld leefbaar houden, echt actie moeten nemen.

De optocht voor het klimaat moet de grootste klimaatmars ooit worden en komt twee dagen voor de VN-Klimaattop in New York waar wereldleiders opnieuw gaan onderhandelen over nieuwe klimaatdoelstellingen.

Donderdag werd bekend dat er een bijzondere deelnemer aan de lijst met betogers is toegevoegd: de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon.

Dat een van de belangrijkste bazen van de VN meeloopt, is opmerkelijk. Maar volgens Ban Ki-Moon noodzakelijk. Hij zei hierover:

Ik zal arm in arm lopen met de mensen die actie voeren tegen klimaatverandering. We staan samen aan de juiste kant in dit cruciale vraagstuk rond onze gemeenschappelijke toekomst.

Ban Ki-Moon zegt dat het dringend is dat we actie ondernemen. Hij heeft twee doelen voor ogen met de klimaattop: het mobiliseren van de politieke wil voor een concreet en universeel klimaatverdrag in Parijs en ambitieuze stappen zetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Noodzakelijk

Hoe noodzakelijk het is dat er echt actie ondernomen wordt, blijkt keer op keer weer. Onlangs nog toonden Australische onderzoekers aan dat de voorspellingen die de Club van Rome in 1972 al deed dat de wereld ten onder zou gaan aan onder andere overconsumptie, werkelijk gaan uitkomen. de aarde warmt op en in tegenstelling tot wat we willen, blijft de concentratie C02 in de atmosfeer alleen maar stijgen.

Naomi Klein

Een van de initiatiefnemers van de Climate March is Naomi Klein, de schrijfster en actievoerder die ooit bekend werd met het boek No Logo. Klein lanceert vlak voor de klimaattop haar nieuwe boek ‘No Time’ (originele titel: ‘This changes everything’).

Haar boodschap is duidelijk: we hebben jarenlang gedacht dat het het bedrijfsleven de problemen zelf zou kunnen oplossen, maar het is ze niet gelukt. Er is maar één manier om dit probleem echt aan te pakken en dat op alle fronten afrekenen met overconsumptie, de economie volledig hervormen en de vervuiler laten betalen.

Klein zit in het bestuur van de organisatie 350.org, die de klimaatmars organiseert. Dat getal staat voor de maximale C02-waarde die de atmosfeer aankan, 350 deeltjes per miljoen. Een doel dat al lang niet meer gehaald wordt, het aantal ppm ligt inmiddels op 400. Naomi Klein vindt dat grote bedrijven de atmosfeer niet langer als ‘vuilstort’ mogen gebruiken, schrijft Vrij Nederland deze week in een groot artikel over haar boek.

Amsterdam

In Nederland wordt de Climate March georganiseerd door Urgenda, de stichting die onder leiding van Marjan Minnesma inzet voor een sneller duurzaam Nederland. Zondagmiddag komen duizenden mensen die zich hebben aangemeld bijeen bij Eye in Amsterdam om te laten zien dat het anders moet.

Aanmelden kan via www.wijwillenactie.nl

CC foto: HM Cotterill

Geef een reactie

Laatste reacties (6)