6

Grote namen – opnieuw – in actie tegen Zuid-Afrikaanse censuur

Gordimer, Breytenbach, Coetzee Reeks en anderen tekenen petitie tegen ondermijning vrijheid van meningsuiting

De Zuid-Afrikaanse overheid wil maatregelen doorvoeren die onderzoeksjournalisten en klokkenluiders van het ambtenarenapparaat lange gevangenisstraffen kunnen bezorgen. Media komen met de voorstellen onder strenge controle van de overheid. Een keur aan prominente schrijvers en verontruste burgers probeert met een petitie het tij te keren.


De prominenten, waaronder Nobelprijswinnaar Nadine Gordimer, Breyten Breytenbach en J.M. Coetzee, zeggen in een open brief bedreigd te worden met breidel die het hen onmogelijk maakt te functioneren. Ze wijzen er op dat een deel van de ondertekenaars een soortgelijk lot trof ten tijden van het apartheidsregiem.

Zuid-Afrikaanse media berichten steeds vaker over de nieuwe, rijke elite in Zuid-Afrika, die gebruik maakt van politieke contacten om te profiteren van overheidsopdrachten. Het wetsvoorstel, Protection of Information Bill geheten, maakt het voor overheidsinstellingen, politici en ambtenaren mogelijk om publicatie van artikelen in het kader van ‘nationaal belang’ te verbieden. Het openbaar maken van die informatie is dan een strafbaar feit, dat bestraft kan worden met een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar.

De Algemene Raad van de Orde, Zuid-Afrika’s belangrijkste juridisch orgaan zegt dat een aantal van de bepalingen in het wetsvoorstel “duidelijk in strijd zijn met de vrijheden in de grondwet”.

The Independent: Zuma’s media censorship ‘is like going back to Apartheid era’

De Open Brief en de ondertekenaars

Geef een reactie

Laatste reacties (6)