Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote opkomst bij ultrarechtse anti-regeringsdemonstratie in Amsterdam

  •  
05-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1333 keer bekeken
  •  
Demonstratie 'Samen voor Nederland' tegen coronabeleid

© AMSTERDAM - Demonstranten op de Dam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. De actie richt zich tegen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen en medische apartheid. ANP RAMON VAN FLYMEN

De organisatie had aangekondigd dat er 50.000 demonstranten zouden komen opdagen. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald maar de opkomst bij de demonstratie tegen coronamaatregelen was wel opvallend groot. De gemeente schatte het aantal deelnemers aan de mars op 10.000. Initiatiefnemer van het protest is de Amsterdamse ex-evenementenorganisator Michel Reijinga die al eerder protesten tegen het coronabeleid organiseerde. De zelfverklaarde aanhanger van Fortuyn, Wilders en Baudet heeft de demonstratie opgezet als een anti-regeringsprotest dat niet alleen gaat om coronamaatregelen maar ook toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire.
Uit interviews wordt duidelijk dat nogal wat demonstranten zich aansluiten uit onvrede over de F1-race in Zandvoort. Er wordt onder meer Rutte Rot Op gezongen. De betoging trekt langs een 7 kilometer lange route door de stad.
Zestig organisaties doen mee, waaronder Forum voor Democratie en diens afsplitsing Belang van Nederland van Wybren van Haga. Thierry Baudet sprak de menigte op de Dam toe.
Op de demonstratie zijn ultrarechtse deelnemers duidelijk aanwezig, onder meer met zogeheten Prinsenvlaggen, het vaandel dat onder meer door de NSB werd gebruikt. Ook zijn er aanwezigen die lopen met jodensterren als symbool van verzet tegen vaccinatie. Het CIDI veroordeelt dat.
Onder de demonstranten onder meer Jandino Asporaat.
Update: Volgens de politie waren er 20.000 deelnemers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.