Laatste update 19 maart 2016, 11:12
141

Pizza-bestelling onthulde verblijfplaats terrorist

Updates onderaan

De Belgische politie heeft de terrorist Salah Abdeslam aangehouden. Hij werd gezocht in verband met de aanslagen in Parijs waarbij 129 mensen werden vermoord. In de Brusselse gemeente Molenbeek vond vrijdagmiddag een grootscheepse politieactie plaats met als doelwit de voortvluchtige terrorist en de schutters die eerder deze week in Vorst wisten te ontkomen. Volgens VTM-journaliste Rosalie Pieters werden daarbij tientallen schoten gelost. Alle schoten zouden van de kant van de politie zijn gekomen. Het Belgische medium Dernière Heure meldde dat bij de actie Abdeslam werd neergeschoten, maar levend kon worden aangehouden.

Abdeslam werd door politiekogels in zijn knie geraakt en is door de politie afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook een andere persoon werd bij de politieactie neergeschoten.

Eerder op de dag werd bekend dat in het appartement in Vorst vingerafdrukken van Abdeslam zijn gevonden, de terrorist die verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen in Parijs. De schutter die bij de inval in Vorst om het leven kwam zou ook bevriend zijn met Abdeslam. Vervolgens werd de politie getipt over de verblijfplaats van de terrorist. De politieactie stond oorspronkelijk voor zaterdag gepland omdat men het pand eerst wilde observeren maar door een perslek even na één uur vrijdagmiddag in de Franse media over de ontdekte vingerafdrukken, werd de operatie vervroegd.

De Vier-windenstraat in Molenbeek – waar de politieactie plaatsvond – ligt om de hoek van de Delaunoystraat, waar vorig jaar de voortvluchtige Salah Abdeslam drie dagen na de aanslag zou zijn weggeglipt. De Belgische premier Michel heeft inmiddels de EU-top over Turkije verlaten om zich met de politieactie bezig te kunnen houden.

Dit bericht wordt aangevuld

Obama feliciteerde de Belgische premier met de arrestatie van de meest gezochte terrorist van Europa.

De arrestatie van een derde verdachte is bevestigd. Frankrijk wil dat Abdeslam zo snel mogelijk wordt uitgeleverd.

Update zaterdag 10:30:

De Belgische politie kwam de terrorist op het spoor na een inval dinsdag op een onderduikadres waarvan de politie dacht het niet in gebruik was omdat de elektriciteitsrekening al maanden niet werd betaald. Er bleken echter drie personen te verblijven die het vuur openden op de agenten. Een van hen ging een vuurgevecht aan en werd gedood, terwijl twee handlangers ontsnapten via de daken. Onder hen bevond zich niet Abdeslam, wel vond de politie bij het onderzoeken van de woning een glas met daarop een vingerafdruk van de al 18 weken gezochte terrorist. Daardoor wist de politie dat hij nog in de buurt verbleef.

Bij een mogelijke verblijfplaats werden plots meerdere pizza’s besteld en een sim-kaart waarvan bekend was dat die aan Abdeslam toebehoorde werd heel even geactiveerd. Daardoor wist de politie dat de gezochte zich vermoedelijk bevond in het pand. Hij bood geen gewapende weerstand bij zijn arrestatie maar probeerde wel te ontsnappen en werd toen in zijn been geschoten. Abdeslam is de enige terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs die leven in handen van justitie valt. Zijn verhoren geven mogelijk meer inzicht in hoe die aanslagen zijn gepleegd.

Het huis waar de terrorist verbleef werd gehuurd door een familie die bekend staat om extremistische ideeën. Drie aanwezige familieleden zijn gearresteerd. Na afloop van de operatie werd het onrustig omdat jongeren in Molenbeek zich tegen politie en pers keerden. Auto’s werden bekogeld met straatstenen.

De arrestatie van Abdeslam is een groot succes voor de Belgische politie maar het gebrekkige functioneren van de Belgische opsporingsdiensten blijft zorgen baren. Kort na de aanslag kon Abdeslam al ontsnappen, ondanks het feit dat zijn vluchtauto door Franse agenten staande werd gehouden. De Belgische justitie leverde de informatie waaruit bleek dat Abdeslam verdacht was een kwartier te laat aan en de onwetende agenten lieten de auto verder rijden.

Ook blijft de concentratie van extremisten en hun supporters in de wijk Molenbeek een probleem. Volgens buurtbewoners waren veel mensen er van op de hoogte dat Abdeslam er verbleef. De verdachten zouden in de voorbije weken zelfs provocerend langs het plaatselijk politiebureau zijn gelopen. Tegelijkertijd zijn bewoners opgelucht dat Abdeslam is gepakt omdat ze af willen van de extremisten.

Bronnen: Politico Europe, Het Laatste Nieuws, De Morgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)