21

Grote uittocht van onderwijspersoneel

Overheid verwacht dat 7 op de 10 werknemers in 2020 uit dienst zijn

Bij de overheid en in het onderwijs wordt een grote uittocht van personeel verwacht. In 2020 zijn naar verwachting 7 van de 10 werknemers uit dienst. Een belangrijk deel daarvan, 30 procent gaat met pensioen. Dat blijkt uit een verkenning van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Verbond Sectorwerkgevers Overheid en de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel.

Volgens de organisaties wordt het moeilijk voor overheids- en onderwijsinstellingen om voldoende geschikte mensen terug te krijgen, zo meldt InOverheid.nl. Vooral in het onderwijs is dat erg lastig, denken de organisaties. Ook bij politie, defensie en in het openbaar bestuur ontstaan bij ongewijzigd beleid binnen vier jaar al knelpunten in specifieke beroepen.

Nieuw personeel is moeilijk te vinden omdat de arbeidsmarkt  krapper wordt en er door de economische crisis minder geld is. Veel organisaties kunnen nu geen nieuwe mensen aannemen en daardoor vergrijst het personeelsbestand. Bovendien is er minder ruimte voor loonsverhogingen en dat maakt de overheid als werkgever minder aantrekkelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)