16

H&M weer in opspraak wegens kinderarbeid

Katoen voor kleding geoogst door kinderen die dwangarbeid verrichten

H&M is opnieuw in opspraak vanwege het gebruik van kinderarbeid bij het maken van kleding. De Zweedse multinational is doelwit van een campagne om het misbruik van kinderen in de katoenpluk in Oezbekistan tegen te gaan.


H&M is al vaker in verband gebracht met kinderarbeid. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om praktijken van kinderarbeid tegen te gaan. Er zijn echter delen van het productieproces waar de multinational weinig controle over zegt te hebben. Een voorbeeld daarvan is de herkomst van katoen.

Veel katoen die gebruikt wordt in kleding van merken als H&M is afkomstig uit Oezbekistan. In dat land worden kinderen vanaf 9 jaar massaal gedwongen mee te werken bij het oogsten van de katoen. Dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. Er worden klappen uitgedeeld en kinderen die door hun ouders thuis gehouden worden, mogen niet meer naar school.

De actiegroep Anti Slavery International wil H&M zo ver krijgen dat het bedrijf geen katoen meer afneemt uit Oezbekistan. Dat doet het officieel al niet maar de katoen wordt geleverd aan Aziatische bedrijven die het vervolgens weer doorverkopen aan H&M. De actiegroep wil dat H&M geen zaken meer doet met die bedrijven en daartoe een aantal voorgestelde regels naleeft, meldt The Guardian.

Petitie om H&M over te halen te stoppen met kinderkatoen

Geef een reactie

Laatste reacties (16)