Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haagse apotheker gaat goedkopere medicijnen maken

  •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
45775299844_7a9b489014_z
De Haagse apotheker Paul Lebbink gaat in een eigen laboratorium goedkopere varianten maken van dure medicijnen. Minister Bruins van Medische Zorg heeft de proeftuin geopend. Vorige week was Bruins nog sceptisch na een gesprek met Novartis. Dit farmaceutische bedrijf verzesvoudigde de prijs van een bepaald medicijn tegen kanker. Hij zei tegen Omroep West ‘trots’ te zijn op ‘deze apotheker die zo naast de patient staat’.
Lebbink zelf heeft ook sociale overwegingen meegenomen. Zijn apotheek Transvaal zit in de Kempstraat: ‘Dit is een achterstandswijk waar veel mensen weinig inkomen hebben of soms niet verzekerd zijn. Wij vinden dat je daarom moet werken aan goedkopere medicijnen,’ vindt hij. ‘De industrie mag zelf prijzen bepalen, die zijn vaak niet transparant. Bij ons is dat wel het geval.’
Het laboratorium van Lebbink zal onder andere een poging wagen het dure medicijn Orkambi te kopiëren. Dit middel, dat is bedoeld tegen taaislijmziekte, wordt door het Amerikaanse bedrijf Vertex voor 170.000 per patiënt per jaar verstrekt. De Haagse apotheker hoopt het voor zo’n 35.000 euro te kunnen maken.
Cc-foto: Marco Verch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.