70

Haagse intocht vanaf dit jaar geheel zonder compleet zwarte pieten

In Den Haag zijn later deze maand bij de officiële Sinterklaasintocht geen volledig zwart geschminkte pieten meer te zien. Dat schrijft Omroep West woensdag. Vorig jaar werd al een proef gedaan met enkele roetveegpieten, dit jaar stapt de grootste intocht van het land compleet op een ander uiterlijk.

Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Krikke liet weten dat met die beslissing een verandering wordt doorgezet die de afgelopen jaren al zijn intrede heeft gedaan. Op die manier gaat het feest met de tijdgeest mee, aldus de woordvoerder:

Dat betekent voor dit jaar dat in het gevolg van Sinterklaas honderden pieten zullen meekomen, zwart geveegd van het roet. Ze kruipen immers onvermoeibaar door de schoorsteen. En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien. Er zullen pieten zijn met veel roet en met minder roet, grote en kleine vegen, licht en donker. Van belang is vooral dat de magie van het feest gewaarborgd blijft.

Volgens de gemeente Den Haag is het Sinterklaasfeest ‘in de kern een prachtig kinderfeest’, maar is het nu al te lang een discussie van volwassenen. De Haagse pieten krijgen overigens wel meer schmink op hun gezicht dan slechts wat roetvegen. Het grote verschil zal zijn dat de zwarte verf niet langer compleet gezichtsbedekkend is. De Haagse intocht vindt dit jaar plaats op 18 november. Vorig jaar kwamen er ruim 180.000 bezoekers op het feest af.

cc-foto: Bart

Geef een reactie

Laatste reacties (70)