Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haal dat stuk zeep maar uit je mond, vloeken is gezond!

  •  
12-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
mondzeep.jpg
Door te vloeken kun je emoties de baas zijn en beter met pijn omgaan
Oké, vooruit. Laten we niet meteen allemaal en plein public erop los vloeken, het klinkt immers nogal onbeschaafd. Maar toch mag je je voortaan zo nu en dan best even laten gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vloeken een goede manier is om emoties de baas te kunnen zijn en om met pijn om te kunnen gaan. Je grote teen voor de miljoenste keer aan de tafelpoot gestoten? Schroom dan niet om verbaal even flink uit te halen.
Wetenschapper Richard Stephens van de Universiteit van Keele (Verenigd Koninkrijk) merkte dat de geboorte van zijn tweede dochter met luid gevloek gepaard ging. Hij wilde weten waarom en zocht uit wat het effect van vloeken is.
Uit een aantal van Stephens’ experimenten blijkt dat vloeken een onschuldige emotionele ontlading is, waar een persoon zich veerkrachtiger door gaat voelen. Mits het verwensen met mate gebeurt.
Stephens en zijn onderzoeksteam deden een test met gewelddadige computergames. Spelers konden tijdens een spel gemiddeld zeven vloekwoorden opsommen. Erna zijn dat er gemiddeld acht. Stephens:
Door het videospel werden de personen agressiever. Ze gebruikten emotioneel taalgebruik en begonnen te vloeken. Personen nemen verwensingen in de mond als ze emotioneel zijn. Die helpen ons om ons sterker te doen voelen.
Ook ontdekte de onderzoeker dat hoe meer er een taboe rond een vloekwoord hangt, des te groter het effect is.
Dat vloeken pijn kan verzachten ontdekte Stephens in een studie met twee groepen proefpersonen die een glas gevuld met ijs moesten vasthouden. Zij die mochten vloeken konden het glas een stuk langer vasthouden dan zij die moesten zwijgen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.