Laatste update 09 juni 2016, 14:35
108

Haarlemse Inholland docent geeft student verbijsterend racistisch advies

Je kan meestal, als je studieadvies wil, terecht bij je docenten maar één student kreeg een wel heel onverwachts en verbijsterend racistische tip van de Inholland onderwijsassistente Gezondheid, Sport en Welzijn – Cluster Social Work. De studente probeerde van Haarlem overgeplaatst te worden naar Amsterdam maar zegt van de leraar opmerkelijk advies gekregen te hebben. Zij zegt gewaarschuwd te worden voor de ‘vele allochtonen’. 

De email van de onderwijsassistent gericht aan de student – die liever anoniem blijft – is opgepikt door een kennis van haar. Die deelde het bericht op Facebook om toch aandacht te vragen voor de vreemde en ongepaste communicatie tussen docent en student. In het bericht vraagt de studente om informatie over overplaatsing en krijgt alle informatie inclusief ongevraagd advies.

De docent geeft een waarschuwing voor de populatie in Amsterdam die erg verschilt van die in Haarlem, namelijk ‘meer allochtonen’. Gelukkig begrijpt de leraar dat er  sommigen zijn die geen probleem hebben met mensen die niet-wit zijn en sluit zij af met: ‘als dat je niets uitmaakt, moet je gewoon voor de Amsterdamse locatie kiezen’.

docent

Het ironische is dat het meisje dat zij waarschuwde voor studenten van niet-westerse komaf zelf ook ouders heeft die afkomstig zijn uit een niet-westers land. Joop heeft gesproken met haar kennis, Ruminaily Winnie Alberto die de post op Facebook gedeeld heeft. Die zegt de docent het voordeel van de twijfel te willen geven maar dergelijke racistische instellingen meer dan zat te zijn:

De mail is verzonden naar de beste vriendin van mijn nichtje. Nadat zij kenbaar maakte dat Inholland Amsterdam dichter dan Haarlem was, en vroeg of het mogelijk was om eventueel van locatie te kunnen wijzigen. Ze kreeg toen dit als antwoord.

In de berichtgeving heb ik haar buiten beschouwing gelaten omdat ik haar positie niet veilig kan stellen mbt haar verdere school/werk carrière. We weten inmiddels al hoe dit zich kan gaan manifesteren in de media en daar kan ik niet garant voor staan.

Uit verbijstering heeft ze niet meer gereageerd op de desbetreffende mail. In shock, dat dit haar overkwam omdat ze zich vooral niet mengde met dit onderwerp en ‘neutraal’ was. Dat dit dan juist haar overkomt… het is nu niet meer een uitzonderlijke kwestie van ‘oh, het is hem/ haar overkomen’.

Radiostation FunX heeft de 26-jarige student telefonisch gesproken en die had het volgende tegen de redactie te zeggen:

Ik las het nog een keer, en nog een keer en nog een keer en dacht uiteindelijk.. dit meen je niet. Ik had vorige week nog een discussie met een vriendin over discriminatie. Ik zei toen dat ik er nuchter in sta, maar toen ik die mail las… wow. Kijk we zijn allemaal één, maar op het moment dat iemand het tegendeel laat zien, dan is het echt klote.

InHolland heeft inmiddels laten weten onderzoek te doen naar de mail om het te kunnen verifiëren, en zich niet te herkennen in de houding van de onderwijsassistente.

Inholland is geschrokken van de onrust die vandaag op de sociale media is ontstaan.Wij willen zorgvuldig de echtheid van de mail onderzoeken, omdat zowel de briefschrijver als de ontvanger bij ons nog niet bekend zijn.

We vinden het belangrijk om de echtheid hiervan te verifiëren, omdat Inholland zich absoluut niet herkent in deze wijze van communiceren. De (culturele) achtergrond van de Inholland studenten is zeer divers. En daar zijn we trots op en dat zien we als kracht, omdat het tot leerzame ontmoetingen, gesprekken en leerervaringen leidt.

Mocht een collega onverhoopt toch in een mail deze tekst hebben gebruikt, worden direct passende maatregelen genomen.

 

Update 9 juni

Inholland heeft de medewerker inmiddels opgespoord en zij heeft haar excuses aangeboden en laten weten dat het niet haar bedoeling was om te discrimineren.

Inholland is geschrokken van de onrust die woensdag op de sociale media is ontstaan en heeft inmiddels geconstateerd dat een administratief medewerker een aankomende student heeft gemaild over een wijziging van inschrijving. De collega heeft zichzelf vanmorgen gemeld bij de directeur. Deze heeft een stevig gesprek gevoerd.

De collega heeft nooit de intentie gehad te discrimineren, heeft veel spijt betuigd en excuses aangeboden. Wij betreuren deze gang van zaken, want wij zien diversiteit juist als een kracht. We leren hiervan en zijn ons scherp bewust van de impact van individuele communicatie van onze medewerkers en studenten.

Een gedeelte van genoemde mail werd woensdag gepubliceerd op Facebook. Een Twitteraar vroeg vervolgens om verduidelijking bij ons door het bericht te delen. Vanuit ons social team is toen vrij snel gereageerd met de melding dat we gaan onderzoeken wat er aan de hand is.

Inholland heeft in diverse  media aangegeven zich niet te herkennen in deze manier van communiceren.

cc foto: KTKING

Geef een reactie

Laatste reacties (108)