Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haat groeit: lynch-symbool duikt weer vaker op in Washington

  •  
02-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
15775540288_4c8e54dbef_z
Ze duiken steeds vaker op in de hoofdstad van Amerika en recentelijk worden ze ook opgehangen bij het museum voor Afro-Amerikaanse geschiedenis: stroppen. Volgens experts is het een voorbeeld van de toename in het gebruik van haatsymbolen in de Verenigde Staten om minderheden te intimideren.
Stroppen en touwen die zo geknoopt worden dat mensen ermee kunnen worden opgehangen, worden al lang gebruikt om zwarte Amerikanen te intimideren. Ze verwijzen naar de verschrikkelijke geschiedenis van lynchpartijen. Tussen 1877 en 1950 werden er naar schatting zeker 4.075 zwarte mensen gelyncht en opgehangen vanwege het welig tierende racisme. Voor zwarte mensen in Amerika is de strop dan ook een symbool dat heftige emoties oproept, ‘net zoals een hakenkruis bij Joden’ meent de Amerikaanse Anti-Defamation League.
Professor Jack Shuler, die onderzoek doet naar lynching en de symboliek van stroppen, ziet een plotselinge toename in het gebruik en de verspreiding van haatsymbolen. In de afgelopen week werden er twee stroppen opgehangen aan het Smithsonian museum, een aan het Hirshhorn museum, en werd er een binnen in het Smithsonian National Museum of African American History and Culture neergelegd. Het symbool voor lynching werd ook achtergelaten in de buurt van de Universiteit van Maryland en bij een middelbare school in een voorstad van Maryland. Op een universiteit in Washington werden stroppen gevonden met bananen eraan vastgemaakt.
Het Amerikaanse Southern Poverty Law Center zegt een sterke toename te meten van haatmisdaden en incidenten sinds de verkiezing van Donald Trump. Tussen de verkiezingsdag en 1 februari 2017 waren er meldingen van 1.800 racistische incidenten verspreid over alle staten van Amerika. In het verleden zouden dat er in een vergelijkbare periode maximaal een paar honderd zijn. Dergelijke cijfers zouden dan al als alarmerend worden gezien.
‘Ik denk dat we nu in een situatie zitten waarin het weer wordt toegestaan dat mensen die hatelijke meningen hebben, zich vrij uitspreken. Het is weer ok geworden’ zegt professor Shuler.
Heidi Beirich van het Southern Poverty Law Center ziet een verband tussen de toename van incidenten en de campagne van Trump, waarin racistische en hatelijke retoriek over bijvoorbeeld Mexicaanse en Islamitische immigranten genormaliseerd werd. ‘De publieke verspreiding van dergelijke sentimenten in een presidentiële campagne heeft veel mensen gesterkt’ meent Beirich. ‘Dingen die mensen misschien eerder voor zichzelf hielden, komen nu tot uitbarsting’.
Foto: CC  Global Panorama

Meer over:

racisme, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.