31

Half miljoen meer mensen dood aan kanker door bezuinigingen

De financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende stijgende werkloosheid en bezuinigingen in de gezondheidssector, hebben wereldwijd voor een half miljoen extra doden door kanker gezorgd. Dat blijkt uit een Brits-Amerikaanse studie die deze week werd gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk vakblad The Lancet.

Voor hun onderzoek analyseerden de wetenschappers gegevens van de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie van 2 miljard mensen in ruim zeventig landen. ‘We zien een rechtstreeks verband tussen de economische crisis en 260 duizend extra sterfgevallen door kanker in de OESO-landen tussen 2008 en 2010, waaronder 160 duizend in de Europese Unie,’ aldus dokter Mahiben Maruthappu van het Imperial College in Londen, die het onderzoek leidde.

Wereldwijd gaat het om meer dan een half miljoen extra sterfgevallen. Kanker is een van de voornaamste doodsoorzaken in de wereld. Het is daarom cruciaal om te weten op welke manier de economische veranderingen een invloed hebben op de overlevingskansen.

De onderzoekers stelden vast dat een stijging van de werkloosheid direct verband houdt met een daling van de overlevingskansen bij kanker. Dat is met name te wijten omdat in veel gevallen bij werkloosheid een uitgebreide zorgverzekering onbetaalbaar wordt. ‘Bezuinigen op de gezondheidszorg kan levens kosten,’ benadrukt Maruthappu.

Tijdens het onderzoek is vooral gekeken naar vormen van kanker die behandelbaar zijn, met een overlevingskans van 50 procent of meer, waar desondanks een forse stijging van het aantal sterfgevallen te zien was. ‘Dat toont het belang aan van een laagdrempelige toegang tot de gezondheidszorg,’ aldus de onderzoekers.

Bron: De Standaard
cc-foto: Steven Depolo

Geef een reactie

Laatste reacties (31)