74

Halsema: ‘Cohen geen leider van links’

GroenLinks-lijsttrekker noemt PvdA 'een twijfelende partij'

GroenLinks-leider Femke Halsema uit dinsdag stevige kritiek op de PvdA en haar lijsttrekker Job Cohen. In een interview met Dagblad De Pers uit noemt ze de PvdA ‘een aarzelende, twijfelende partij’ en hekelt het feit dat de PvdA met Cohen ‘midden in een economische crisis heeft gekozen voor iemand die vooral een profiel heeft in het culturele conflict met Geert Wilders’.

De kritische Halsema vindt de tweestrijd die de PvdA met de VVD voert over de economie riskant. ‘In sommige peilingen staat de VVD zes zetels voor. Ik kan me niet voorstellen dat de bedoeling van de PvdA was om de VVD groot maken.’

De GroenLinks-leider noemt Cohen ‘een bondgenoot’ en zegt niet het conflict met hem te willen zoeken. Maar ze beschouwt hem ‘niet per se’ als leider van links, en eist die rol juist zelf op. “Getalsmatig is de PvdA de logische leider, maar inhoudelijk en in koersvastheid is dat GroenLinks.”

Enkele fragmenten uit het interview:

[…] mij gaat het om harde sociale en economische emancipatie. Zij doen er veel te weinig aan. Wij zijn bereid om de arbeidsmarkt te hervormen, een plek te geven aan outsiders als jonge werklozen en zelfstandigen zonder personeel. Wíj bekorten de WW. Wíj verlagen de lasten op arbeid.”

Wouter Bos had wel de bereidheid heel kritisch na te denken over de verzorgingsstaat. Daarin voelde ik met hem altijd een grote verwantschap. Ik vind dat een opdracht voor links. Zodat op het hoogtepunt van de vergrijzing, in 2025, er zekerheden zijn voor onze kinderen. Maar de PvdA van nu deinst daarvoor terug. Niets te na over de kwaliteiten van Cohen, hij heeft gezag, maar de PvdA heeft met hem – midden in een economische crisis – gekozen voor iemand met een profiel in het culturele conflict, het conflict met Geert Wilders. Er is juist alle reden voor om sociale en economische kwesties centraal te stellen.

[De PvdA] lijkt nu een verbond te hebben gesloten met de VVD. Je ziet dat ze elkaar opzoeken in alle debatten. Maar als je een conflict zoekt, moet je ook zorgen dat je het wint, wéten dat je het wint. In sommige peilingen staat de VVD zes zetels voor. Ik kan me niet voorstellen dat de bedoeling van de PvdA was om de VVD groot maken. De PvdA opereert als een tovenaarsleerling, ze maakt iets los wat ze niet meer kan beheersen. Ik zou het liefst met PvdA en D66 samenwerken. Als we dat alledrie uitspreken, vormen we een sterk machtsblok. Maar het lijkt of de PvdA het belangrijker vindt om de grootste partij te worden, dan wat van het eigen programma uit te voeren. Cohen past zelfs dikwijls zijn programma aan, om te vermijden dat hij iemand tegen zich in het harnas jaagt.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)