75

Halsema praat volgers op Twitter bij over formatie

Nog is alle hoop voor PaarsPlus niet verloren

‘Wie weet’ komt er nog een hernieuwde poging voor PaarsPlus. Dat twittert Femke Halsema. De onderhandelingen voor een coalitie tussen VDD, D66, PvdA en GroenLinks strandde op de financiën, maar als Rutte bereid was geweest tot het sluiten van compromissen waren er volgens Halsema mogelijkheden geweest.

Door redactie Joop

Halsema liet zich na een aantal weken weer zien op Twitter. De GroenLinks lijsttrekker beantwoorde tijdens een ‘tweetuur’ vragen over de mislukte kabinetsformatie. Rutte heeft de deur naar PaarsPlus definitief dicht gedaan, maar Halsema zegt dat nog niets is uitgesloten.

Zorg en sociale zekerheid
De reden voor mislukking zijn volgens haar te grote afstanden tussen de verkiezingsprogramma’s en te harde eisen van de VVD. GroenLinks en D66 waren bereid 18 miljard te bezuinigen, maar met de voorwaarden waaronder dat zou gebeuren was Halsema het niet eens. “Er is een grens aan bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid”, twitterde Halsema en ook de kilometerheffing was een breekpunt.

VVD wel ‘bewogen’
De GroenLinks lijsttrekker zag ‘soms wel, soms niet’ ruimte voor het slagen van PaarsPlus. De VVD heeft volgens haar wel ‘bewogen’, maar ook twittert ze dat het ‘overduidelijk’ was dat een Paars-plus coaltie niet Rutte’s voorkeur heeft. Halsema liet eerder aan de Volkskrant weten ‘erg moe en een tikkie gefrustreerd’ te zijn over het mislukken van PaarsPlus. Ondanks de tegenslag voor GroenLinks valt er niets te morren aan Halsema’s positie in de Kamer. Op de vraag of ze nog zin heeft in haar werk als er een middenkabinet komt zegt ze: ‘altijd’.

Middenkabinet onwaarschijnlijk
Aan voorspellingen hoe het nu verder moet, wil ze zich nog niet wagen. Wel laat ze weten een middenkabinet ‘onwaarschijnlijk’ te vinden. “De PvdA wil het niet dus het is ook weinig realistisch”. PaarsPlus is volgens haar nog steeds ‘het beste voor het land’ en ook vindt ze dat er aan de SP moet worden gedacht. De relatie met de PvdA noemt ze vriendschappelijk, maar ook essentieel. “PvdA heeft GroenLinks in alle varianten nodig. Het was goed geweest als wij nog sterker waren geweest.”

Er zijn nu nog twee reële mogelijkheden over: een midden-coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 of een rechtse coalitie met VVD, CDA en PVV. Informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) deden vanmiddag verslag aan de koningin over de afgebroken onderhandelingen. De verschillende tussen de partijen waren te groot, zo schrijven zij in het eindverslag

Geef een reactie

Laatste reacties (75)