Laatste update 23:26
30

Harbers wil blinde homoseksuele activist uitzetten naar Iran

Staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid (VVD) wil een blinde, homoseksuele man, die in eigen land ernstig gevaar loopt toch uitzetten naar Iran. De 29-jarige Heidari was voor zijn studie toerismemanagement in Nederland voor een conferentie, toen de politie in Iran zijn huis binnenviel en onder meer zijn computer in beslag nam. De Volkskrant schrijft:

De politie-inval komt niet als een verrassing. Als voorvechter van rechten voor blinden is hij een lokale bekendheid. Laatst nog schopte hij stennis in de ijzerfabriek waar zijn vader werkte. Hij eiste een baan. Maar de computer geeft meer prijs dan informatie over Heidari’s activisme. Een dagboek onder meer, waarin hij zijn diepste verlangens kenbaar maakt. En, erger nog, twee pornografische video’s waarin hij en zijn geheime vriend Ali – die wél kan zien – figureren.

Heidari weet dat de vondst van die video’s in eigen land zijn doodvonnis betekent, maar de IND weigert te geloven dat hij homoseksueel is.
Hij zou ‘onvoldoende inzicht’ hebben gegeven ‘in het proces van bewustwording en zelfacceptatie’, aldus de IND, die daar haar oordeel helemaal niet meer op mag baseren, zo beloofde Mark Harbers in juli. Heidari is na drie afwijzingen uitgeprocedeerd en verblijft momenteel in een opvanglocatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Groningen. Belangenorganisaties COC en LGBT Asylum Support hebben brieven geschreven aan de Kamer. De staatssecretaris moet de Kamer woensdag uitleggen waarom hij zijn beloftes niet nakomt.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)